Kåre Nøstvold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kåre Nøstvold
Født1919Rediger på Wikidata
Død1981Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse MilitærRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser St. Olavsmedaljen med ekegren, King's Medal for Courage in the Cause of FreedomRediger på Wikidata

Kåre Nøstvold (født 8. oktober 1919 i Leksvik, død 10. april 1981[1] i Frosta) var en norsk offiser med fenriks grad, motstandsmann, etterretningsagent for forsvaret av Norge under den annen verdenskrig.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Nøstvold ble tidlig engasjert i motstandskampen i Norge under den annen verdenskrig. Han flyktet over til Sverige og reiste senere over til England der han fikk sin utdannelse som telegrafist.

I 1943 ble han, sammen med Arnfinn Grande, sluppet i fallskjerm over Austdalen mot Storfjellet i ÅfjordFosenhalvøya. Deres hovedoppgave var utplassering av en radiosender på Fosen for overvåkning av de tyske interessene i Trøndelag, med direkte rapporteringer til Storbritannia under navnet til radiostasjonen CANOPUS.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Nøstvold er mest kjent for sabotasjen mot ubåtbunkerne Dora 1 og 2 på Nyhavna i Trondheim i 1943. Han rapporterte direkte til London om åpningen av bunkeren. Tiltak ble satt i verk den 24. juli 1943 da 41 britiske B-17 F fly bombet Trondheim med Nyhavna som mål. Luftangrepet varte i 45 minutter med sterkt luftvernskyts fra tyske stillinger rundt omkring i Trondheimsdistriktet. Angrepet resulterte i at 42 tyske soldater ble drept og at 8 nordmenn omkom.

Da Nøstvold og Grande mistet slippet fra flyet fra Storbritannia, ble det gått manngard på Fosenhalvøya for å finne det. Senere ble droppet funnet, men med uheldig og negativ kontakt klarte angiveren Karl Ludvig Adding å bringe senderen til Trondheim fra Leksvik med båt. Med sine kontakter i Gestapo i Trondheim kom han i kontakt med Gemmecke og Gerhard Flesch. De sørget for radiosenderen kunne sende telegram til London via Nøstvold.

Senere fikk Nøstvold advarsler fra London-etterretningen om at hjemmefrontlederen Adding ikke tilhørte norsk etterretning og om at han måtte være forsiktig. Dette resulterte i at kontakten opphørte.

Nøstvold hadde en svært aktiv rolle i motstandskampen i Trøndelag under den annen verdenskrig. Dette resulterte i at han hadde virksomhet flere steder.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Nøstvold ble tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren.[2] Av britene ble han hedret med King's Medal for Courage in the Cause of Freedom.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ DIS Gravminner i Norge
  2. ^ Erik Gjems-Onstad (red.): Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, Oslo: Grøndahl Dreyer, 1995, s. 202.
  3. ^ «Ordensutdeling i den britiske ambassade», Aftenposten morgennummeret 16. januar 1948, s. 3.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]