Erling Rønneberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Erling Rønneberg
Født 9. september 1923
Ålesund
Død 8. juli 2008
Ski
Parti Arbeiderpartiet
Nasjonalitet Norge

Erling Rønneberg (født 9. september 1923 i Ålesund, død 8. juli 2008 i Ski) var en norsk motstandsmann og lokalpolitiker for Arbeiderpartiet som senere ble rådmann i Ski kommune. Av utdannelse var han lektor. Han kom til Ski kommune i 1950 som lektorSørmarka folkehøyskole, hvor han senere også ble rektor. Han var ordfører i Ski kommune fra 1958 til 1963.

Rådmann[rediger | rediger kilde]

Fra 1964 ble han Ski kommunes første rådmann. Denne stillingen hadde han i 27 år og la i denne perioden fram i alt 21 179 saker til politisk behandling i formannskap og kommunestyre. Dette var en ekspansiv periode for Ski kommune, og innbyggertallet ble fordoblet.

Lokalhistorie[rediger | rediger kilde]

Som pensjonist brukte Rønneberg mye tid på lokalhistorisk arbeid, og han formidlet opplevelser fra 2. verdenskrig, hvor han deltok aktivt i motstandskampen, til ungdom i kommunen. For dette arbeidet fikk han Ski kommunes kulturpris i 1999.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

For sin innsats under andre verdenskrig ble Rønneberg tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren og den britiske King's Medal for Courage in the Cause of Freedom.[1]

Utmerkelser
St. Olavsmedaljen med ekegren stripe.svg
St. Olavsmedaljen med ekegren
King's Medal for Courage in the Cause of Freedom stripe.svg
King's Medal for Courage in the Cause of Freedom

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Erling Rønneberg», Aftenposten, 9. september 1983, s. 9.

Kilder[rediger | rediger kilde]