Liste over byer i Israel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Følgende liste over israelske byer er basert på nåværende registre hos Israels statistiske sentralbyrå (CBS). Innen Israels lokalstyresystem kan et urbant område bli gitt bystatus når innbyggertallet er over 20 000. Uttrykket «by» refererer generelt ikke til lokalstyrer eller byområder, selv om en definert by ofte inkluderer innbyggerne i et urbant område eller en forstad. 75 israelske kommuner har status «by».

På grunn av dette forteller listen ingenting om en bys sosiale eller økonomiske status. Jerusalem har høyere innbyggertall enn Tel Aviv, selv om forstedene til Tel Aviv (Gush Dan) er mange ganger større på grunn av de mange drabantbyene og forstadene. Fordi de identifiseres med den mest sentrale byen i området, som er økonomisk, kulturelt og ofte politisk senter i området, inkluderer definisjonen på byene ofte hele regionen. For eksempel blir Ben Gurion International Airport referert til som «Tel Aviv Airport» selv om den egentlig ligger nærmere Lod og Jehud-Monosson.

Liste over byer[rediger | rediger kilde]

Bnei Brak (foran i bildet)

Israel har 14 byer med over 100 000 innbyggere, inkludert Jerusalem med over 500 000 og Tel Aviv, som nærmer seg statusen «verdensby».[1] Totalt er 74 israelske byområder fått bystatus av CBS, der den siste byen som fikk bystatus er den israelsk-arabiske bosetningen i Kafr Qasim.[2] Følgende liste er sorterbar, og inneholder alle israelske byer etter navn, distrikt, areal og innbyggertall etter informasjon fra Israels statistiske sentralbyrå i 2006[3]:

Navn Distrikt Areal (km²)[4] Hebraisk Arabisk Innbyggertall
(2006)[3]
Afula Norddistriktet 26,909 עפולה العفولة 39 300
Akko Norddistriktet 13,533 עכו عكا 46 000
Arad Sørdistriktet 93,140 ערד عراد 23 400
Ariel[m 1] Judea & Samaria[m 2] 14,677 אריאל أريأل 16 500
Ashdod Sørdistriktet 47,242 אשדוד أشدود/إسدود 204 400
Ashkelon[m 3] Sørdistriktet 47,788 אשקלון أسكلون/

عسقلان/المجدل

107 900
Baqa-Jatt Haifa-distriktet 16,392 באקה-ג'ת باقة جت 31 600
Bat Yam Tel Aviv-distriktet 8,167 בת ים بات يام 129 900
Beersheba[m 4] Sørdistriktet 52,903 באר שבע بئر السبع 185 800
Beit She'an[m 5] Norddistriktet 7,330 בית שאן بيسان 16 400
Beit Shemesh[m 6] Jerusalem-distriktet 34,259 בית שמש بيت شيمش 69 300
Betar Illit Judea & Samaria[m 2] 6,801 ביתר עילית بيتار عيليت 29 000
Bnei Brak[m 7] Tel Aviv-distriktet 7,088 בני ברק بني براك 147 800
Dimona Sørdistriktet 29,877 דימונה ديمونة 33 400
Eilat[m 8] Sørdistriktet 84,789 אילת إيلات/

أم الرشراش

46 500
El'ad Sentraldistriktet 2,756 אלעד 28 600
Giv'atayim Tel Aviv-distriktet 3,246 גבעתיים جبعاتايم/

جفعاتايم

49 400
Hadera Haifa-distriktet 49,359 חדרה الخضيرة 76 400
Haifa Haifa-distriktet 63,666 חיפה حيفا 267 000
Herzliya[m 9] Tel Aviv-distriktet 21,585 הרצליה هرتسليا 84 200
Hod HaSharon Sentraldistriktet 19,239 הוד השרון هود هشارون 44 500
Holon Tel Aviv-distriktet 18,927 חולון حولون 167 300
Javne Sentraldistriktet 10,700 יבנה يبنة 31 900
Jehud-Monosson Sentraldistriktet 5,014 יהוד-מונוסון يهود مونوسون 25 500
Jerusalem Jerusalem-distriktet 125,156 ירושלים أورشليم القدس 732 100
Jokneam[m 10] Norddistriktet 7,390 יקנעם يوقنعم 18 500
Karmel[m 11] Haifa-distriktet 15,561 עיר הכרמל مدينة الكرمل 24 400
Karmiel[m 12] Norddistriktet 19,188 כרמיאל كرميئيل 44 200
Kafr Qasim[m 13] Sentraldistriktet 9,154 כפר קאסם كفر قاسم 17 200[m 14]
Kfar Saba[m 15] Sentraldistriktet 14,169 כפר סבא كفار سابا 81 400
Kiryat Ata[m 16] Haifa-distriktet 16,706 קריית אתא كريات آتا 49 500
Kiryat Bialik[m 17] Haifa-distriktet 8,178 קריית ביאליק كريات بياليك 36 600
Kiryat Gat[m 18] Sørdistriktet 16,302 קריית גת كريات جات/

كريات غات

47 800
Kiryat Malakhi[m 19] Sørdistriktet 4,632 קריית מלאכי كريات ملاخي 19 500
Kiryat Motzkin[m 20] Haifa-distriktet 3,778 קריית מוצקין كريات موتسكين 39 800
Kiryat Ono[m 21] Tel Aviv-distriktet 4,112 קריית אונו كريات أونو 26 200
Qiryat Shemona Norddistriktet 14,228 קריית שמונה كريات شمونة 22 100
Kiryat Yam[m 22] Haifa-distriktet 4,339 קריית ים كريات يام 37 300
Lod Sentraldistriktet 12,226 לוד اللد 66 900
Ma'ale Adumim Judea & Samaria[m 2] 49,177 מעלה אדומים معلا أدوميم 31 700
Ma'alot-Tarshiha Norddistriktet 6,832 מעלות-תרשיחא معالوت ترشيحا 21 200
Migdal HaEmek[m 23] Norddistriktet 7,637 מגדל העמק مجدال هعيمق/

مغدال هعيمق

24 700
Modi'in-Maccabim

-Re'ut[m 24]

Sentraldistriktet 50,176 מודיעין-מכבים

-רעות

موديعين مكابيم

-ريعوت

62 200
Nahariya[m 25] Norddistriktet 10,233 נהריה نهاريا 50 500
Nasaret[m 26] Norddistriktet 14,123 נצרת الناصرة 64 800
Nasaret Illit[m 27] Norddistriktet 32,521 נצרת עילית الناصرة العليا 43 700
Nesher Haifa-distriktet 12,790 נשר نيشر 21 300
Ness Ziona[m 28] Sentraldistriktet 15,579 נס ציונה نيس تسيونا 30 900
Netanya Sentraldistriktet 28,954 נתניה نتانيا 174 000
Netivot Sørdistriktet 5,626 נתיבות نتيبوت/

نتيفوت

24 900
Ofakim[m 29] Sørdistriktet 10,273 אופקים أوفاكيم 24 500
Or Akiva[m 30] Haifa-distriktet 3,539 אור עקיבא أور عكيفا 15 800
Or Yehuda Tel Aviv-distriktet 5,141 אור יהודה أور يهودا 31 200
Petah Tiqwa Sentraldistriktet 35,868 פתח תקווה بيتح تكفا 184 200
Qalansawe Sentraldistriktet 8,417 קלנסווה قلنسوة 17 300
Ra'anana Sentraldistriktet 14,878 רעננה رعنانا 72 800
Rahat Sentraldistriktet 19,586 רהט رهط 40 400
Ramat Gan Tel Aviv-distriktet 13,229 רמת גן رمات جان/

رمات غان

129 800
Ramat HaSharon Tel Aviv-distriktet 16,792 רמת השרון رمات هشارون 36 800
Ramla Sentraldistriktet 11,854 רמלה الرملة 64 200
Rehovot Sentraldistriktet 23,041 רחובות رحوبوت/

رحوفوت

104 600
Rishon LeZion[m 31] Sentraldistriktet 58,704 ראשון לציון ريشون لتسيون 222 300
Rosh HaAyin Sentraldistriktet 24,390 ראש העין رأس العين 37 400
Safed[m 32] Norddistriktet 29,248 צפת صفد 28 100
Sakhnin Norddistriktet 9,816 סח'נין سخنين 25 000
Sderot[m 33] Sørdistriktet 4,472 שדרות سديروت 19 900
Shaghur (Shagor) Norddistriktet 17,737 שגור الشاغور 29 200
Shefa-'Amr (Shfar'am)[m 34] Norddistriktet 19,766 שפרעם شفا عمرو 33 500
Tamra Norddistriktet 29,259 טמרה طمرة 26 500
Tayibe Sentraldistriktet 18,662 טייבה الطيبة 33 800
Tel Aviv-Jaffa[m 35] Tel Aviv-distriktet 51,788 תל-אביב-יפו تل أبيب يافا 384 600
Tiberias Norddistriktet 10,872 טבריה طبريا 40 100
Tira Sentraldistriktet 11,894 טירה الطيرة 21 100
Tirat Karmel Haifa-distriktet 5,601 טירת כרמל طيرة الكرمل 18 800
Umm al-Fahm Haifa-distriktet 22,253 אום אל-פחם أم الفحم 42 100

Byer med synkende innbyggertall[rediger | rediger kilde]

Seks byer hadde lavere innbyggertall i 2005 enn i 2000.[3][5] De er sortert omtrentlig etter hvor mye innbyggertallet har sunket prosentvis:

Navn Innbyggertall i 2000 Innbyggertall i 2005 Forskjell %
Bat Yam 137 000 129 700 7 300 5,3
Kiryat Yam 39 300 37 600 1 700 4,3
Arad 24 000 23 300 700 2,9
Nazareth Illit 44 400 43 700 700 1,5
Haifa 270 500 267 000 3 500 1,2
Dimona 33 900 33 500 400 1,1

Byer med stigende innbyggertall[rediger | rediger kilde]

Åtte byer økte befolkningen med mer enn 12 % mellom 2000 og 2005.[5][3] De er sortert etter hvor mye befolkningen har steget prosentvis:

Navn Innbyggertall i 2000 Innbyggertall i 2005 Stigning %
Betar Illit 15 800 27 000 11 200 70,9
Modi'in-Maccabim-Re'ut (formelt separate byer) 37 900 58 000 20 100 53,0
Beit Shemesh 44 200 65 900 21 700 49,1
Ma'ale Adumim 24 900 30 200 5 100 21,3
Hod HaSharon 36 000 43 100 7 100 19,7
Ashdod 174 200 200 600 26 400 15,2
Tamra 22 600 26 000 3 400 15
Nahariya 44 100 49 800 5 700 12,9
  • Merknad: Befolkningen i byen El'ad økte fra 5 800 innbyggere i 2000 til 25 500 i 2005, en økning på 339,7 %. På samme måte økte befolkningen i Modi'in Illit fra 16 400 innbyggere til 30 500, en økning på 86 %. Disse var imidlertid lokalstyrer i 2005, og er derfor ekskludert fra lista.

Byer med høy innvandringsbefolkning[rediger | rediger kilde]

Følgende er en liste over byer med høy innvandringsbefolkning. Med begrepet innvandrer mener man de som kom til Israel etter 1990. De fleste kom fra den tidligere Sovjetunionen, selv om det også kom mange fra Etiopia og Argentina.

Navn Innbyggertall Innvandrere siden 1990 %
Nazareth Illit 43 900 20 300 46,2
Arad 23 500 10 100 43,0
Ariel 16 400 7 000 42,7
Or Akiva 15 800 6 700 42,4
Karmiel 43 500 16 900 38,9
Sderot 20 000 7 400 37,0
Ma'alot-Tarshiha 21 000 7 700 36,7
Kiryat Yam 38 000 13 900 36,6
Ashdod 196 900 69 600 35,4
Ashkelon 105 100 36 100 34,4
Bat Yam 130 400 42 800 32,8
Kiryat Gat 47 800 15 300 32,0
Nesher 21 200 6 500 30,7
Beersheba 184 500 56 200 30,5
Hadera 75 300 22 200 29,5
Netanya 169 400 46 400 27,4
Haifa 268 300 66 300 24,7
Petah Tiqwa 176 200 37 200 21,1
Rehovot 101 900 20 200 19,8
Rishon LeZion 217 400 40 200 18,5
Holon 165 800 29 500 17,8
Tel Aviv 371 400 45 500 12,3
Jerusalem 706 400 58 900 8,3

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Inventory of World Cities». Globalization and World Cities Study Group & Network. Arkivert fra originalen 14. oktober 2013. 
  2. ^ «Arab village of Kfar Kassem declared a city» (engelsk). Israel news, Ynetnews. 
  3. ^ a b c d «CBS 2006 estimate» (PDF) (hebraisk & engelsk). Israels statistiske sentralbyrå. Besøkt 19. juni 2007. 
  4. ^ «2004 local government profile» (hebraisk). Israels statistiske sentralbyrå. Besøkt 17. august 2007. 
  5. ^ a b «CBS 2000 Estimate» (hebraisk & engelsk). Israels statistiske sentralbyrå. Besøkt 19. juni 2007. 

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ CBS' skrivemåte: Ari'el
  2. ^ a b c Judea- og Samariadistriktet er ikke en del av staten Israel, men fungerer som en administrativ enhet under Israels styresett for den israelske befolkningen på Vestbredden.
  3. ^ CBS' skrivemåte: Ashqelon
  4. ^ CBS' skrivemåte: Be'er Sheva
  5. ^ CBS' skrivemåte: Bet She'an
  6. ^ CBS' skrivemåte: Bet Shemesh
  7. ^ CBS' stavemåte: Bene Beraq
  8. ^ CBS' skrivemåte: Elat
  9. ^ CBS' skrivemåte: Herzliyya
  10. ^ CBS' skrivemåte: Yokneam
  11. ^ CBS' skrivemåte: Ir Karmel
  12. ^ CBS' skrivemåte: Karmi'el
  13. ^ CBS' skrivemåte:Kfar Kassem
  14. ^ Tall fra 2005
  15. ^ CBS' skrivemåte: Kefar Sava
  16. ^ CBS' skrivemåte: Qiryat Atta
  17. ^ CBS' skrivemåte: Qiryat Bialik
  18. ^ CBS' skrivemåte: Qiryat Gat
  19. ^ CBS' skrivemåte: Qiryat Mal'akhi
  20. ^ CBS' skrivemåte: Qiryat Motzkin
  21. ^ CBS' skrivemåte: Qiryat Ono
  22. ^ CBS' skrivemåte: Qiryat Yam
  23. ^ CBS' skrivemåte: Migdal HaEmeq
  24. ^ CBS skrivemåte: Modi'in-Makkabbim-Re'ut
  25. ^ CBS' skrivemåte: Nahariyya
  26. ^ CBS' skrivemåte: Nazareth
  27. ^ CBS' skrivemåte: Nazerat Illit
  28. ^ CBS' skrivemåte: Nes Ziyyona
  29. ^ CBS' skrivemåte: Ofaqim
  30. ^ CBS' skrivemåte: Or Aqiva
  31. ^ CBS' skrivemåte: Rishon LeZiyyon
  32. ^ CBS' skrivemåte: Zefat
  33. ^ CBS' skrivemåte: Sederot
  34. ^ CBS' skrivemåte: Shefar'am
  35. ^ CBS' skrivemåte: Tel Aviv-Yafo

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]