Afula

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Afula
עֲפוּלָה
العفولة
Afula
Byens auditorium og kunstgalleri

Våpen

Land Israel Israel
Distrikt Norddistriktet
Areal 26,909 km²
Befolkning 39 300 (2008)
Høyde 60 meter
Nettside Nettside

Afula (hebraisk: עֲפוּלָה; arabisk: العفولة, al-ʻAfūlaḧ) er en by i Norddistriktet i Israel. Byen er kjent som «Dalens hovedstad»[n 1], som største by i Jisreeldalen. På slutten av 2007 hadde byen en befolkning på 39 200.[1] Afulas sentrale busstasjon utgjør et senter i det nordlige Israel.

Historie[rediger | rediger kilde]

Afula ligger i Galilea-regionen, rundt halvveis mellom Jenin og Nasaret. Den ligger på samme sted som den bibelske byen Ofel, Gideons hjemby. I 1799, under Napoleons invasjon av Egypt, ble slaget ved Tabor-fjellet utkjempet i nærhet av landsbyen al-Fulah.

I 1909 eller 1910 kjøpte Yehoshua Hankin sitt første store landområde i Jezreel-dalen, 10 km² (10 000 dunamer) av landet i Al-Fuleh (nå Afula). Dette området ble senere Merchavias og Tel Adashims hjem. Dette kjøpet markerte også starten på en rekke uenigheter mellom araberne og jødene med hensyn til de tidligere bøndenes rettigheter, og angående de jødiske og arabiske vekternes arbeid i området-

Historisk vanntårn fra 1920-årene i sentrum av Afula

Det moderne Afula ble grunnlagt i 1925 av American Zionist Commonwealth, etter at resten av dalen hadde blitt oppkjøpt fra Sursuk-familien fra Beirut. Den nærtliggende arabiske landsbyen Al-Fulah, som tidligere hadde blitt grunnlagt av Saladin, ble oppløst rundt århundreskiftet.

Ettersom Afula lå i nærheten av Vestbredden, var byen et mål for terrorister i løpet av Oslo-fredsprosessen og den andre intifada. En bilbombe fra Hamas førte 6. april 1994 til at fem mennesker døde. Afula var også målet for et selvmordsangrep på en buss ved Afulas busstasjon 5. mai 2002, da én person døde og flere ble skadet. Den 19. mai 2003 ble Afulas Amakim Mall bombet. Tre personer ble drept, mens 70 ble skadet. Angrepet ble gjennomført av det palestinske Islamsk Jihad og Fatah-bevegelsens al-Aqsa-martyrenes brigader.

Minnesmerke for de som har dødd i terror-angrep i Afula.

17. juli 2006 skjøt Hizbollah Katyusha-raketter mot den israelske byen Afula. Afula ligger i Jezreel-dalen, 50 km fra grensen mot Libanon, og 46 km sørøst for Haifa. Bombingen var en del av rakettangrepene på Israel fra Libanon. Seks mennesker ble behandlet for sjokk som resultat av bombingen.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Ifølge Israels statistiske sentralbyrå (CBS) hadde byen ved utgangen av 2007 en befolkning på 39 300.[1] I 2001 var 99,4 % av befolkningen jødisk/ikke-arabisk.

Søsterbyer[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Engelsk: Capital of the Valley

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]