Jokneam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Denne artikkelen er om byen i det nordlige Israel. For den nærliggende landsbyen, se Yokneam (landsby).
Yokneam
Yoqneam.jpg
Yokneam sett fra nord
Hebraisk יָקְנְעָם
(Standard) Yoqneam
Styresmakt By (fra 18. desember 2006)
Distrikt Norddistriktet
Befolkning 18 500 (2006)
Embetsområde 7,4 km²
Borgermester Eli Moyal
Internettside www.yoqneam.org.il

Koordinater: 32°39′34″N 35°06′36″Ø Jokneam eller Yokneam (hebraisk: יָקְנְעָם Yoqne'am) er et lite bystyre sørøst for Haifa i Norddistriktet i Israel. Før 2006, da den fikk bystatus, ble det kalt Yokneam lokalstyre (יָקְנְעָם עִלִּית). Den er lokalisert i et åsområde i lavere deler av Galilea, omkranset av Highway 70 og Karmelfjellet, og hadde en befolkning på 18 500 på slutten av 2006. Byen har utviklet seg til et senter for høyteknologi, på grunn av forbindelsen til Technion i østlige Haifa.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Jokneam ligger ved grunnen av Karmelfjellet, med utsikt over Jisreeldalen, 21 kilometer fra Haifa og 80 kilometer fra Tel Aviv. Den ligger i nærheten av landsbyen Yokneam.

Historie[rediger | rediger kilde]

Jokneam ble grunnlagt som en utviklingsby i 1950-årene over ruinene av antikke Yokneam, samt over den senere palestinske byen Qira, der innbyggerne ble fordrevet i forspillet til den arabisk-israelske krig i 1948. Den ble erklært som et lokalstyre i 1967, og oppnådde bystatus 18. desember 2006.

De nye bosetterne, hvorav mange bar jødiske immigranter fra Nord-Afrika, opptok dyrkningen av olivenhager ved Karmelfjellene og plantet nye olivenplanter i Jisreeldalen.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Israels geografi-stubbDenne artikkelen relatert til Israels geografi er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.