Kfar Saba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kfar Saba
Kfar Saba spring in the city.JPG
Hebraisk כְּפַר סָבָא
Navnets betydning Bestefars landsby
Grunnlagt i 1903
Styresmakt By
Distrikt Sentraldistriktet
Befolkning 81 100 (2006)
Embetsområde 15 km²
Borgermester Ben Hemo
Internettside www.kfar-saba.muni.il
Byen i dag, det nye Hadarim-distriktet

Kfar Saba (hebraisk: כְּפַר סָבָא Kfar Sava) («Bestefars landsby» eller «Sabas landsby»), også Kefar Sava, er en by i Sharon-området i Sentraldistriktet i Israel. Ifølge Israels statistiske sentralbyrå (CBS) hadde Kfar Saba i 2006 en befolkning på 81 100 innbyggere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området Kfar Saba ble i 1892 kjøpt av en gruppe jødiske sionistiske nybyggere, men dette viste seg snart å være et dårlig kjøp, da landet lå i et øde og uutviklet område og dessuten langt fra alle andre jødiske beboelser. I 1896 kjøpte baron Edmond James de Rothschild området og videresolgte det til landsmenn fra Petah Tiqwa, som igjen videresolgte det til andre, hovedsakelig nye immigranter. Men den osmanske (tyrkiske) regjering nektet å gi byggetillatelse, så de første nybyggere ble nødt til å bo i hytter av leire og halm. De levde av å dyrke vin, mandler og oliven. Først i 1912 fikk de byggetillatelse til å oppføre mer permanente bygninger.

Under 1. verdenskrig ble Kfar Saba ødelagt under kamper mellom britene og tyrkerne. Samtidig kom det rundt tusen flyktninger fra Tel Aviv og Jaffa. Tyrkernes forsøk på å gjenhuse flyktningene og Kfar Sabas innbyggere mislykkes på grunn av pogromene i 1921. Samme år vendte de tilbake, og i 1924 kom der flere nye tilflyttere.

Under det arabiske opprøret i årene 19361939 såvel som under uavhengighetskrigen i 1948 og seksdagerskrigen i 1968 ble Kfar Saba gjentatte ganger angrepet av arabere fra Saba og andre nærliggende landsbyer.

I mai 2004 offentliggjorde oljeforskningsselskapet Givot Olam at det hadde gjort store oljefund i under Kfar Saba.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]