Sport i Israel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ramat Gan Stadium, Israels største stadion

Fotball og basketball er ansett som de mest populære sportene i Israel. Nasjonen har oppnådd mye i mange andre sporter, slik som håndball og friidrett, i tillegg til en variasjon av andre atletiske aktiviteter.

Når det gjelder sport i Israel har hovedvekten ligget på deltakelse istedenfor produksjon av eliteatleter. Noe av grunnen til dette er behovet for vernepliktige, en plikt nesten alle israelere utfører etter at de har blitt 18 år. En annen grunn kan ligge i den jødiske sedvanen eller psyken som tradisjonelt anser atletisk jagen for en slags konkurranse. Dette kan sees i makkabernes historie (og Hanukka) og deres avvising av oldtidens olympiske idealer.

Likevel følger mange moderne israelere med på fotball- og basketballag nesten like lidenskapelig som andre europeere gjør. i de Olympiske leker har Israel vunnet seks medaljer i judo, fekting, kanoroing og brettseiling.

Fra en deltagers perspektiv så liker mange israelere ikke-konkurrerende aktiviteter slik som svømming, gå på tiyul (gåturer) og å spille matkot på stranden. En sport som er spesielt populær på juniornivå er en form for dødball kalt ga-ga.[1]

Populære sporter i Israel[rediger | rediger kilde]

Fotball[rediger | rediger kilde]

Den viktigste sporten i Israel er fotball, som spilles blant Israels lag, både jødiske og arabiske. Fotball ble spilt i Israel selv før staten Israel ble etablert, tilbake til da britene styrte området. Israelsk fotball styres av Det israelske fotballforbundet. De mest populære og tilskuertrekkende kampene spilles i Israels øverste divisjon – Ligat ha'Al.

Fotball i Israel spilles av menn og kvinner, selv om kvinnenes fotballiga langt ifra er så populær blant israelske fotballfans.

Israelsk fotballs historie[rediger | rediger kilde]

Etter som Israel utviklet seg politisk har fotballag forbundet seg med politiske partier, slik som Hapoel, Maccabi Tel Aviv, Betar og andre. Disse blir fortsatt ofte støttet av deres respektive politiske partiers ledelse. For eksempel er det sannsynlig å se partiledere fra partiet Likud på Beitar Jerusalem-fotballkamper. Men det politiske aspektet har blitt mindre prominent i de siste årene.

Amerikansk fotball i Israel er basert på Kraft Family-stadium i Jerusalem. For tiden er det fire ligaer som spiller amerikansk flaggfotball. Den største ligaen i 2007 var men's contact og den har 57 lag som konkurrerer for det årlige Holyland Bowl-mesterskapet. Kvinnenes liga heter WAFI og har 13 lag. Yoseg Goodman High School-ligaen har tolv lag, og Tuesday Night co-ed-ligaen har fem lag. Omtrent 1 000 spillere er involvert i ukentlige fotballaktiviteter.

Basketball[rediger | rediger kilde]

Basketball er ansett som den nest mest populære sporten i Israel, etter fotball. Det israelske basketballaget av Maccabi Tel Aviv er blant de beste i Europa, og har vunnet Euroleague fem ganger, i 1977, 1981, 2001, 2004 og 2005.

Tennis[rediger | rediger kilde]

Tennis er en sport som øker i popularitet med profesjonelle spillere som rangerer høyere og høyere på profesjonelle rangeringer. Høyt rangerte spillere er for eksempel Amos Mansdorf, Anna Smashnova, Shahar Peer (rangert som nr. 15 av WTA (Kvinnenes tennisforbund) den 29. januar, 2007) og dobbeltlaget av Andy Ram og Jonathan Erlich (verdens syvende beste lag i 2006) – alle har trent ved Israel Tennis Centers. Per 2008 så hadde både mennenes og kvinnenes lag kvalifisert seg for toppgruppene i verden – mennene er i Davis Cup-verdensgruppen og kvinnenes lag er i Fed Cuppen-verdensgruppe I.

Ishockey[rediger | rediger kilde]

Ishockey startet i Israel i 1986 når første skøytebane åpnet i Qiryat Motzkin. Israel har over 1 000 ishockeyspillere. Israel ble i 2007 degradert til ishockeydivisjon II verdensmesterskap. For tiden er israelsk ishockey på vei opp, med seks lag som deltar i 2008: Metulla, Haifa, Maalot, Rehovot, Rishon Lezion og Bat Yam. Rulleskøytehockey er også stort i Israel med over ti baner fordelt rundt om i landet.

Håndball[rediger | rediger kilde]

Håndball er også i ferd med å bli populært i Israel. Israels herrelandslag deltok i Håndball-EM for menn i 2002 i Sverige. Hapoel Rishon Lezion kvalifiserte seg til kvartfinalen i EHF Champions League i 2000.

Baseball[rediger | rediger kilde]

Det er omtrent 1 000 baseball-spillere i Israel, og sommeren 2007 ble Israel baseballiga, styrt av Larry Baras, startet. Den var den første profesjonelle baseballigaen i Midtøsten. For tiden er det seks lag som spiller på tre stadioner. Det første mesterskapet var Bet Shemesh Blue Sox styrt av Ron Blomberg.

Friidrett[rediger | rediger kilde]

Friidrettsutøvere i Israel fokuserer seg mest på Maccabiha-lekene og det de internasjonale olympiske leker, hvor Israel har oppnådd betydelig suksess igjennom sin korte historie. Flere av utøverne er innvandere, hovedsakelig fra Ukraina, Russland og USA. Blant de bedre utøverne er høydehopperen Konstantin Matusevich, nummer 5 under Sommer-OL 2000 i Sydney.

Maccabiah-lekene[rediger | rediger kilde]

Maccabiah-lekene er et internasjonalt jødiske atletsstevne, lik de olympiske lekene, som holdes hvert fjerde år i Israel. De første leken ble holdt i 1932.

Olympiske leker[rediger | rediger kilde]

Selv om Israel har vunnet flere medaljer gjennom årene er Israel mest vanlig husket for ulykken under Sommer-OL 1972 i München i Bayern (Tyskland), hvor arabiske terrorister stormet det israelske lagets tilholdssted, tok elleve gisler og myrdet alle senere. Gal Fridman vant Israels første olympiske gullmedalje i Sommer-OL 2004 i Athen (Hellas)

Olympisk medaljeoversikt for Israel
År Atlet Medalje Sport
1992 Yael Arad Sølv Judo
1992 Oren Smadja Bronse Judo
1996 Gal Fridman Bronse Brettseiling
2000 Michael Kolganov Bronse Kanokjøring
2004 Ariel Zeevi Bronse Judo
2004 Gal Fridman Gull Brettseiling
2008 Shahar Zubari Bronse Brettseiling

Sportsmedia i Israel[rediger | rediger kilde]

Sport har vært en stor del av den israelske kringkastinga siden starten av organisert sport i landet.

TV, radio, aviser og nyhetsnettsteder er hovedkanalene hvor israelsk sport blir analysert, kringkastet og diskutert. I 2010 ble det etablert en egen engelskspråklig sportsradio som dekker israelsk og amerikansk sport.[2][3]

Israelske arabere i sport[rediger | rediger kilde]

Til tross for landets politiske problemer deltar flere og flere arabiske sportsmenn på israelske fotballag, og bidrar til Israels suksess på internasjonale arenaer. Abbas Suan, en av Israels beste fotballspillere, er en israelsk araber.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]