Mamelukk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Middelalder-maleri av mamelukkene beleiring av Tripoli i 1289. Mamelukkene var opprinnelig tyrkiske slavesoldater som dannet en herskerklasse i Egypt fra 1250 til 1517
Bokillustrasjon fra 1400-tallet som viser mamelukkene som beseirer armenerne i slaget ved Mari i 1266. Den ene av sønnene til den armenske kongen Hethum I blir drept, mens en annen, den framtidige kong Leo III av Armenia, blir tatt til fange.
Denne artikkelen handler om mamelukkene. Se Mamelukk (klesplagg) for å lese om underbuksene.

Mamelukk (på arabisk skrevet مملوك (i entall) og مماليك (i flertall), «eid», også transkribert som mamluk, mameluk, mameluke, mamaluke og mamluke) var en type livvaktsoldater og militær herskerklasse av tyrkisk opphav som virket i blant annet Egypt fra 1100-tallet til omkring 1800.

Historie[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Mamelukk-sultanatet

De opprinnelige mamelukkene var slavesoldater av ikke-arabisk herkomst som omvendte seg til islam, og som tjente som ridende livvakt for de muslimske kalifene og sultanene i Ayyubide-dynastiet på 1100- og 1200-tallet. Mamelukkene utviklet seg til en stor hær og mektig krigerklasse som blant annet ble herskere over Mamelukk-sultanatet, et imperium de etablerte i Egypt og Syria fra 1250 til 1517. Mamelukkene fortsatte å være den dominerende eliten i Egypt under Det osmanske rikets overherredømme fram til den franske generalen Napoleon invaderte landet i 1798.

Ettersom islamsk rett forbød at den som var født muslim ble gjort til slave var man nødt til å skaffe slaver fra fortsatt ikke-islamske områder som Sør-Russland og Kaukasus. Slavehandelen ble utført nesten utelukkende av venetianske kjøpmenn og etterhvert på 1300-tallet av genoveserne, hvis koloni KaffaKrimhalvøya ble et av de største slavemarkedene i den nære Orient.[trenger referanse] Disse slaver ble utdannet til soldater og kaltmamluker (ordrett eiede). Mange av dem steg i gradene og innehadde høye embeder både i arméen og forvaltningen og ble forsørget med inntektene fra forleninger.

Mamelukkene var formidable krigere, ettersom de var trent fra barndommen av, og en slik hær klarte å forsvare Egypt mot en mongolsk invasjonshær (dette var etter Djengis Khan).

Også i Nord-India fantes det fra 1200- til 1400-tallet dynastier av fryktede, tyrkiske mamelukker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

historiestubbDenne historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.