Camp David-avtalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jimmy Carter og Anwar Sadat under forhandlingene i Camp David.

Camp David-avtalen ble undertegnet 17. september 1978 og innebar en overenskomst om fred i Midtøsten. USAs president Jimmy Carter ledet de hemmelige forhandlingene som varte i tolv dager mellom Egypts president Anwar Sadat og Israels statsminister Menachem Begin.[1] Avtalen fikk navn etter stedet de foregikk på, Camp David i USA, som er også er den amerikanske presidentens landsted.

Avtalen la også grunnlag for den årlige øvelsen Bright Star i Egypt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Camp David Accords, Israeli Ministry of Foreign Affairs. Arkivert fra originalen den 3. september 2011 hos Wayback Machine.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Avner, Yehuda (2010): The Prime Ministers: An Intimate Narrative of Israeli Leadership, The Toby Press, ISBN 978-1-59264-278-6
  • Armstrong, Karen (1996): Jerusalem: One City, Three Faiths, New York: Ballantine Books.

Fredsavtalen[rediger | rediger kilde]

Den 26. mars 1979 signerte Sadat og Begin en fredsavtale i Washington. Fredsavtalen førte til at de to landene gav hverandre offisiell anerkjennelse, med utveksling av ambassadører og åpning av grensen, og til en israelsk tilbaketrekning fra det okkuperte Sinai i løpet av en treårsperiode. Det ble også inngått avtaler om israelsk kjøp av olje fra Sinai.

Det ble forhandlet videre om et palestinsk selvstyre i over et år etter at fredsavtalen mellom Israel og Egypt hadde blitt signert, men disse forhandlingene ledet ikke fram til noe.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource (en) Camp David Accords – originaltekster fra den engelskspråklige Wikikilden