Dimona

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dimona
(he) דִּימוֹנָה
(ar) ديمونة

Våpen

LandIsraels flagg Israel
DistriktSørdistriktet
StatusBy
Grunnlagt1955
TidssoneUTC+2
Retningsnummer08
Areal173 km²
Befolkning32 400 (2008[1])
Bef.tetthet187,28 innb./km²
Høyde o.h.580 meter
Nettsidewww.dimona.muni.il/
Posisjonskart
Dimona ligger i Israel
Dimona
Dimona
Dimona (Israel)
Kart
Dimona
31°04′N 35°02′Ø

Dimona er senteret for svarte hebreere i Israel

Dimona (דִּימוֹנָה, arabisk ديمونة) er en israelsk by i Negevørkenen, 36 kilometer sør for Beersheba og 35 kilometer vest for Dødehavet over Aravakløften i Sørdistriktet. Byens navn stammer fra en bibelsk by, nevnt i Josva 15, 21–22.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen blir grunnlagt[rediger | rediger kilde]

Lokalstyret Dimona var en av utviklingsbyene som ble grunnlagt i 1950-åra under lederskap av Israels første statsminister, David Ben-Gurion. Dimona ble grunnlagt i 1953 og bosatt i 1955, for det meste av immigranter fra Nord-Afrika, som også konstruerte byens hus. Dimonas emblem (som et lokalstyre) ble vedtatt 2. mars 1961 og dukket første gang opp på frimerker 24. mars 1965.

Da det israelske nukleærprogrammet startet senere samme tiår, ble Negev Nuclear Research Center lagt i nærheten av byen fordi den på grunn av ørkenen var isolert, samtidig som det var mulig å bo der.

Dimona i dag[rediger | rediger kilde]

På tross av en nedgang i befolkningstall i 1980-årene, begynte byens befolkning å øke i begynnelsen av den russiske immigrasjonen i 1990-årene. I dag er Dimona den tredje største byen i Negev, med en befolkning på 33 900. Omtrent en tredjedel av byens befolkning er sysselsatt i industrien (kjemiske anlegg ved Dødehavet, som Dødehavsfabrikken, høyteknologi og klesbutikker), og en annen tredjedel i servicesektoren. På grunn av ny teknologi har mange arbeidere blitt overflødige de siste årene, hvilket gjør at arbeidsløsheten er på 10 %. 4. februar 2008 ble en israelsk kvinne drept og 38 andre skadet av en palestinsk selvmordsbomber i et terrorangrep.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Dimonas rådhus

Dimona er hjemmet til det svarte hebraiske samfunnet, som blir styrt av grunnleggeren og den spirituelle lederen Ben Ammi Ben-Israel.[2] Det bor omtrent 2000 svarte hebreere i Dimona, med kontakter i Arad, Mitzpe Ramon og Tiberiasområdene. Deres offisielle status i Israel var en omdiskutert sak i mange år, men i mai 1990 ble problemet løst ved utstedelsen av først B/1-visum, og et år senere, utstedelse av midlertidig residens. Status ble utvidet til august 2003, da Israels innenriksdepartement godkjente permanent opphold.

Transport[rediger | rediger kilde]

I begynnelsen av 1950-årene ble en jernbanelinje anlagt fra nord til sør. Jernbanen bandt Beersheba og Dimona sammen med Sentral- og Nord-Israel.

Søsterbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]