Hod HaSharon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hod HaSharon
(he) הוֹד הַשָּׁרוֹן‎
(ar) هود هاشرون‎‎

Våpen

LandIsraels flagg Israel
DistriktSentraldistriktet
StatusBy
Grunnlagt1964
TidssoneUTC+2
Areal19,3 km²
Befolkning46 300 (2006[1])
Bef.tetthet2 398,96 innb./km²
Høyde o.h.45 meter
Nettsidewww.hod-hasharon.muni.il/
Posisjonskart
Hod HaSharon ligger i Israel
Hod HaSharon
Hod HaSharon
Hod HaSharon (Israel)
Kart
Hod HaSharon
32°09′00″N 34°53′00″Ø

Hod HaSharon (hebraisk skrift הוֹד הַשָּׁרוֹן, betyr «Sharonslettens prakt») er en by i det sentrale distriktet i Israel.

Byen fikk offisielt bystatus i 1990 og oppstod i 1964 da fire nabolandsbyer ble slått sammen: Magdiel, Ramatayim, Hadar og Ramat Hadar. Byen dekker offisielt et landareal på 19,2 kvadratkilometer, og ifølge det israelske statistiske sentralbyrået (CBS) hadde byen i desember 2012 et folketall på 51 035.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Hod HaSharon ligger på Sharonsletten, som er en del av Den israelske kystsletten. Byen ligger rundt 10 km øst for middelhavskysten, sør for Kfar Saba, sørøst for Raanana, og nordøst for Ramat HaSharon. Byen ligger rundt 8 km vest for Vestbredden og 8 km nordøst for Tel Aviv.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hod HaSharon ble dannet i 1964 da bosetningene Magdiel, Ramatayim, Hadar og Ramat Hadar ble slått sammen. Hod Hasharon ble styrt som en lokal kommune fram til den fikk bystatus i 1990.

Magdiel[rediger | rediger kilde]

Magdiel ble grunnlagt den 2. august 1924 av en gruppe på 12 askenasiske jøder.

Ramatayim[rediger | rediger kilde]

Ramatayim ble grunnlagt i 1925 av emigranter fra Polen. Ramatayim ble bygd på to åser med en dal mellom, derfor navnet Ramatayim, som betyr «to åser». Ramatayim er i dag sentrum i Hod Sharon.[2]

Hadar[rediger | rediger kilde]

Hadar ble grunnlagt i 1927 av mellomklasseemigranter fra Øst-Europa, som kort tid etter fikk selskap av en gruppe italienske jøder. Landområdet ble kjøpt fra Abou Kishk, en beduinstamme. Pionerene ønsket å bygge en landlig bebyggelse basert på sitrusavlinger (navnet «Hadar» er det hebraiske ordet for «sitrus»). De første årene drev bøndene i Hadar også med fjærkredrift. Tidlig i 1940-årene komn jemenittiske emigranter til Hadar og opprettet nabolaget Shikun Hateymanim, som i dag er en del av bydelen Gannei Tzvi. I 1951 ble Ramatayim og Hadar slått sammen til Hadar Ramatayim.

Ramat Hadar[rediger | rediger kilde]

Ramat Hadar ble grunnlagt i desember 1938 av emigranter fra Nazi-Tyskland, medlemmer fra den femte Aliyah. Ramat Hadar ble bygd på en ås mellom Kfar Hadar, Ramatayim og hovedveien fra Petah Tikva til Ramatayim. Næringslivet i Ramat Hadar var basert på mindre gårder, hovedsakelig fjærkredrift. og sitruslunder. Ramat Hadar hadde sitt eget postkontor mellom 1959 og 1989.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Ifølge CBS var den etniske sammensetningen i byen i 2006, 99,9 % jødiske og andre ikke-arabre uten større arabisk befolkning.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Ifølge CBS er det 18 skoler og 8 083 elever i byen.

Mosenson ungdomslandsby tar i mot både israelere og utenlandske elever.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hod HaSharon, Israel Citypopulation.de
  2. ^ Encyclopedia Judaica, Keter Publishing House, Jerusalem, 1972, Vol. 8, p. 802, Hod Ha-Sharon

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]