Hopp til innhold

Tamra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tamra
(he) טַמְרָה‎ eller תַמְרָה‎
(ar) طمرة

Våpen

LandIsraels flagg Israel
DistriktNorddistriktet
StatusBy
Grunnlagt1996
TidssoneUTC+2
Areal29,4 km²
Befolkning28 100 (2008[1])
Bef.tetthet955,78 innb./km²
Høyde o.h.92 meter
Posisjonskart
Tamra ligger i Israel
Tamra
Tamra
Tamra (Israel)
Kart
Tamra
32°51′04″N 35°12′26″Ø

Tamra (arabisk: طمرة; hebraisk: טַמְרָה eller תַמְרָה) er en israelsk-arabisk by i Norddistriktet i Israel. Byen ligger ved Galilea-åsene, 5 km nord for byen Shefa-'Amr og rundt 20 km øst for Akko. Navnet betyr daddelpalme på arabisk, og er et vanlig navn i den arabiske verden.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tamra ble okkupert av israelske styrker i den arabisk-israelske krig i 1948 som en del av Operasjon Dekel. Byen vokste rask i løpet av Israels første år som en nasjon fordi palestinske flyktninger fra nærliggende ødelagte landsbyer som al-Birwa og al-Duman kom hit. En stor prosentandel av byens åkerland ble konfiskert av israelske autoriteter og fordelt til samarbeidspartnere innen landbruk og nærliggende jødiske bosetninger slik som Mitzpe Aviv. Tamra oppnådde lokalstyrestatus i 1956 og bystatus i 1996.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Ifølge Israels statistiske sentralbyrå (CBS) hadde byen 26 500 innbyggere i 2006. Majoriteten – 99,6 % – av befolkningen var arabisk (muslimer), og det var ingen merkbar jødisk befolkning. (Se også Israels demografi.)

Sport[rediger | rediger kilde]

Byens største fotballag, Hapoel Bnei Tamra, spiller i Liga Artzit, tredjedivisjon innen israelsk fotball, etter at de rykket opp fra Liga Alef i 2006. De mindre klubbene Hapoel Tamra og Maccabi Tamra spiller i Liga Bet, femtedivisjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tamra, Israel Citypopulation.de

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]