Ashkelon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ashkelon
אַשְׁקְלוֹן
عسقلان
Ashkelon
Ashkelon

Flagg

Våpen

Land Israel Israel
Distrikt Sørdistriktet
Status by
Grunnlagt 1951
Areal 55 km²
Befolkning 108 300 (2007)
Nettside Nettside

Ashkelon eller Ashqelon (hebraisk: אַשְׁקְלוֹן; tiberiansk hebraisk ʾAšqəlôn; arabisk: عسقلان ʿAsqalān ; latin: Ascalon) er en by i vestre Negev, i Sørdistriktet i Israel, med en befolkning på omtrent 117 000.

Oldtidens havneby Ashkelon er datert tilbake til bronsealderen og ble herjet og ødelagt i slutten av epoken. Like ved dagens Ashkelon ligger restene av den antikke Ashkelon. I løpet av sin historie har den blitt besatt og styrt av kanaanittene, filistere, israelere, babylonere, grekere, fønikere, romere, persere, egyptere, muslimer, briter og korsfarere. Den ble ødelagt av muslimske mamelukkene fra Egypt i 1270 og falt da i glemselen.

Dagens moderne by Ashkelon vokste ut av den arabiske landsbyen al-Majdal. I 1596 besto landsbyen av 559 muslimske husholdninger og i 1931 bodde det 6166 muslimer og 41 kristne der. I 1948 hadde befolkningen vokst til rundt 11000. De første jødiske innflytterne kom rett etter 1948 etter at jødiske styrker tok byen.

Søsterbyer[rediger | rediger kilde]

Israels geografi-stubbDenne artikkelen relatert til Israels geografi er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.