Hopp til innhold

Netanya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Netanya
(he) נְתַנְיָה
(ar) نتانيا

Flagg

Våpen

LandIsraels flagg Israel
DistriktSentraldistriktet
StatusBy
Grunnlagt18. februar 1929
TidssoneUTC+2
Postnummer42040–42173
Areal28,455 km²
Befolkning173 800 (2006[1])
Bef.tetthet6 107,89 innb./km²
Høyde o.h.35 meter
Nettsidewww.netanya.muni.il
Posisjonskart
Netanya ligger i Israel
Netanya
Netanya
Netanya (Israel)
Kart
Netanya
32°19′43″N 34°51′24″Ø

Netanya (hebraisk: נתניהNetanya) er en by i Sentraldistriktet i Israel, og viktigste by i regionen Sharon. Byen ligger ved Middelhavet ca. 30 kilometer nord for Tel Aviv. Byens befolkning var på 173 800 i 2006,[1] og det er forventet at den når 350 000 innen 2020.[2]

Den er en av de viktigste feriebyene i Israel med fine strender, behagelig klima, eksklusive hoteller, restauranter, nattklubber, kaféer, butikker, et blomstrende natteliv med liv og glade dager og en avslappet atmosfære. Byen har derfor i mange år vært et populært feriested med mange turister.

I 1933 ble det første diamantsliperiet grunnlagt i byen og etter hvert utviklet Netanya seg til et sentrum for Israels diamantindustri med mange diamantsliperier og -sentra. Diamanter er en av Israels største import- og eksportartikler og landet har i mange år vært verdens største eksportør av slepne diamanter. I byens utkant ligger der flere industriområder med bl.a. støperier, garverier, bryggerier og maskin- og ingeniørvirksomheter. Jernbanestasjonen ligger ved banen mellom Tel Aviv og Nahariya.

Byen, som er oppkalt etter Nathan Strauss, ble grunnlagt i 19281929 som et landbrukssamfunn med sitrusplantasjer. Den fruktbare Sharonsletten på Israels sentrale kystområde er et frodig sitrusland med mange plantasjer og dyrking av alle sorter sitrusfrukt.

Byens høyeste tårn er boligblokken Sea Opera 2.

Det er tre fotballag i Netanya, det største er Maccabi Netanya, og den største lokale rivalen er Beitar Nes Tubruk. Det tredje er Maccabi HaSharon, selv om laget ligger i 6. divisjon i Liga Gimel. Elitzur Netanya representerer byen i 2. divisjon i israelsk basketball. I baseball er byen representert av Netanya Tigers i Den israelske baseballigaen. Som en del av «Netanya – sportens by»-programmet ble strandfotballstadionet bygd og huser i dag israelsk mesterskap og internasjonale «diamant-turnering»-spillene.

I tillegg har Maccabi Netanya også en bokse- og fekteklubb, mens det er en judo- og gymnastikklubb i Hapoel Netanya.

Netanya er også senteret for paragliding i Israel. De moderate klippene samt vind gjør stedet ideelt for sikker og underholdende paragliding.

Stranden i Netanya tidlig på morgenen

Vennskapsbyer

[rediger | rediger kilde]

Berømte personer fra Netanya

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b «Population Growth» (engelsk). Besøkt 6. april 2008. 
  2. ^ «Municipality of Netanya» (engelsk). Arkivert fra originalen 8. februar 2009. Besøkt 5. april 2008. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]