Ramla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ramla
Israel outline center ta.png
Coat of arms of Ramla.png
Hebraisk רַמְלָה
Arabisk الرملة
Grunnlagt i 716
Styresmakt By
Distrikt Sentraldistriktet
Befolkning 65 800 (2009)
Embetsområde 9 993 km²
Borgermester Yoel Lavi (1993– )

Ramla (hebraisk רַמְלָה, Ramlāh; arabisk الرملة, også kalt Ramle og noen ganger Rama), er en by i Israel med blandet arabisk og jødisk befolkning.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ramla ble grunnlagt ca. 705–715 etter Kristus av den umajjadske kalifen Suleiman ibn Abed al-Malik. Byen ble da en del av og et knutepunkt i Jund Filastin, som var en av fire underprovinser i umajjadene og abbasidenes kalifat-provinser i Syria.

Ramlas økonomiske betydning hadde sammenheng med byens strategiske beliggenhet, hvor to hovedtrafikkårer møttes: Hovedveien fra Syria til Egypt krysser hovedveien fra Jerusalem til havet. Byen har blitt erobret mange ganger i løpet av sin historie, av abbasidene, ikhshididene, seldsjukkene, korsfarerne, muslimene, mamelukkene, osmanerne og Storbritannia.

I de tidligere årene av korsfarerstaten Kongeriket Jerusalem ble kontrollen over byen viktig strategisk, og dette førte til tre påfølgende slag om byen, i 1101, 1102 og 1105 mellom korsfarerne og mamelukker fra Ashkelon. Da korsfarernes kontroll ovr området ble stabilisert, ble byen et adelsete innen Kongeriket Jerusalem. Byen fikk en økonomisk betydniing, og ble en adkomstvei for pilegrimer på vei til Jerusalem. Byen ble på denne tiden antatt å være byen Arimatea, nevnt i Bibelen som hjemstedet til Josef fra Arimatea.

Under det arabiske og det osmanske styret ble byen et viktig handelssenter i Palestina. Napoleons armé okkuperte Ramla i 1799 på vei til Arce. Etter svartedaudens utbrudd i 1347, som reduserte befolkningen sterkt, flyttet en kommunitet av Fransiskanerordenen til byen.[1]

Nyere tid[rediger | rediger kilde]

Den opprinnelige jernbanestasjonen, fra 1930-årene
Oversiktsbilde over byen

Ifølge Israels statistiske sentralbyrå besto byens befølkning i 2001 av 80% jøder, 16% muslimske palestinere og 4& kristne palestinere. Byen er hovedsete for karaittene i Israel. I 2006 bodde det 12 000 jødiske immigranter fra det tidligere Sovjetunionen og 5 000 jødiske immigranter fra Etiopia i byen. Byen har også rundt 2 000 innbyggere som stammer fra «Karachi» i Pakistan.

De siste årene har det gjennomført endringer for å utvikle og forskjønne byen, hvilket har blitt hindret av likegyldighet og økonomiske problemer. Et kommunalt museum åpnet i 2001.[2]

Byen er distriktshovedstad for Sentraldistriktet, og er tilknyttet Israels jernbanesystem på linjen mellom Tel Aviv og Jerusalem. Den opprinnelige stasjonen var fra april 1891 og var Israels eldste, men en ny stasjon åpnet i 12. april 2003.

Jordskjelv[rediger | rediger kilde]

Byen fikk alvorlige skader på grunn av jordskjelv i 715, 1033, 1068, 1546 og 1927.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Ramla er vennskapsby med:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]