Kullhjelmedderkopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kullhjelmedderkopp
Nomenklatur
Dipoena braccata
(C.L. Koch, 1841)
Populærnavn
kullhjelmedderkopp[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
FamilieKamfotedderkopper
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, ?,
finnes i Norge

Kullhjelmedderkopp (Dipoena braccata) er en av edderkoppene i gruppen kamfotedderkopper (Theridiidae). Den ble første gang registret i Norge, i 2010, ved Nistevåg nordøst for Risør i Aust-Agder.[3]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Kullhjelmedderkopp er sammen med de andre artene i denne slekten, forholdsvis små edderkopper og mange er ganske like hverandre, samtidig som de kan være fargevariable av utseende. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens kjønnsorganer, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.

Kroppen er todelt i en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). Forkroppen er bredt oval, litt flat og forholdsvis liten. Bakkroppen er hos hunnen stor og kuleformet. På det bakerste beinparets ytterste ledd, har de en fin kam av korte børster, derav familiens norske navn.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Kullhjelmedderkopp lever litt skjult, i hulrom og skyggefulle steder og bygger ureglemessige fangstnett med tallrike silketråder som går på kryss og tvers. Denne arten lever i sprekkene i barken på gamle furutrær, der den fanger maur som løper opp og ned på stammen.

Hunnen spinner eggene sine inn i en fritthengende, rund eggsekk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 1. mars 2022. Besøkt 1. mars 2022. 
  2. ^ Åström S, Fjellberg A, Løvbrekke H og Olsen KM (24. november 2021). «Edderkoppdyr. Vurdering av kullhjelmedderkopp Dipoena braccata som VU for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 
  3. ^ Farlund, Magne. Norske edderkopper (besøkt: 31. desember 2011)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Spinnen Mitteleuropas – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Dipoena (tysk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]