Kullhjelmedderkopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kullhjelmedderkopp
Vitenskapelig(e)
navn
:
Dipoena braccata
(C.L. Koch, 1841)
Norsk(e) navn: kullhjelmedderkopp
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Edderkoppdyr
Orden: Edderkopper
Familie: Kamfotedderkopper
Norsk rødliste for arter: [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-VU-no.svg

VU — Sårbar

Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, ?,
finnes i Norge

Kullhjelmedderkopp (Dipoena braccata) er en av edderkoppene i gruppen kamfotedderkopper (Theridiidae). Den ble første gang registret i Norge, i 2010, ved Nistevåg nordøst for Risør i Aust-Agder.[2]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Kullhjelmedderkopp er sammen med de andre artene i denne slekten, forholdsvis små edderkopper og mange er ganske like hverandre, samtidig som de kan være fargevariable av utseende. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens kjønnsorganer, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.

Kroppen er todelt i en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). Forkroppen er bredt oval, litt flat og forholdsvis liten. Bakkroppen er hos hunnen stor og kuleformet. På det bakerste beinparets ytterste ledd, har de en fin kam av korte børster, derav familiens norske navn.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Kullhjelmedderkopp lever litt skjult, i hulrom og skyggefulle steder og bygger ureglemessige fangstnett med tallrike silketråder som går på kryss og tvers. Denne arten lever i sprekkene i barken på gamle furutrær, der den fanger maur som løper opp og ned på stammen.

Hunnen spinner eggene sine inn i en fritthengende, rund eggsekk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 18. november 2015. Besøkt 24. januar 2019. 
  2. ^ Farlund, Magne. Norske edderkopper (besøkt: 31. desember 2011)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Spinnen Mitteleuropas – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Dipoena (tysk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]