Hopp til innhold

Edderkoppsilke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mange edderkopper lager fangstnett av edderkoppsilke.

Edderkoppsilke er en silkelignende, klebrig tråd som blant annet produseres av edderkopper. Den lages inni edderkoppens kropp, hvor den er flytende, straks den kommer i kontakt med luft herder den til edderkoppsilke. Edderkoppsilke er et av de sterkeste og seigeste stoffene man kjenner til, og består av lange proteinmolekyler. Flere arter edderkopper lager nett blant annet for å fange mat. Edderkoppsilke er lettere enn bomull, men pr. vektenhet er den sterkere enn stål.

Forskere forsøker å kopiere dette materialet som edderkoppene framstiller helt naturlig.[1] De har studert edderkoppsilken som lages av hjulspinnere, en familie av edderkopper. Det har vist seg at edderkoppene kan spinne ulike kvaliteter av edderkoppsilke. Forankringstråden eller linesilken, er den sterkeste av de sju typene disse edderkoppene kan spinne, nettopp denne kvaliteten har vært gjenstand for størst oppmerksomhet fra forskere. Den er sterkere, mer elastisk og mer vannavstøtende enn fibrer fra silkeormer, som er den silken som bruke til produksjon av klær. Produksjon av kunstfibrer, som kevlar, krever høye temperaturer og bruk av organiske løsningsmidler. Edderkoppen lager sin silketråd i vanlig romtemperatur og bruker vann som løsningsmiddel, allikevel er den både sterkere og mer elastisk enn kevlar.

Forskere er fascinert av linesilkens styrke og elastisitet, derfor søker vitenskapen å utnytte denne egenskapen på en rekke områder, fra materiale i skuddsikre vester til festekabler for hengebro.[2] Det viser seg vanskelig å framstille linesilke kunstig. Vitenskapen forstår ennå ikke[3] prosessen fullt ut, og har ikke helt løst gåten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ biologen Cheryl Y. Hayashi ifølge tidsskriftet Chemical & Engineering News
  2. ^ Aimee Cunningham i tidsskriftet Science News
  3. ^ år 2010
Autoritetsdata