Norske Kvinners Sanitetsforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norske Kvinners Sanitetsforening
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer970168001
Stiftet1896[1]
LandNorge
HovedkontorOslo
Medlemmer42 000[2]
Nettstedwww.sanitetskvinnene.no (no)[1]
Kart
Norske Kvinners Sanitetsforening
59°55′28″N 10°42′38″Ø

Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) er en norsk humanitær organisasjon stiftet i1896. Foreningen driver frivillig arbeid innenfor helse- og sosialområdet med vekt på kvinners helse og livsvilkår.

Arbeidsområder[rediger | rediger kilde]

NKS er den største organisasjonen innenfor den tradisjonelle borgerlige kvinnebevegelsen og har en menneskerettsorientert politisk plattform.[3] NKS eier og driver flere sykehjem, pleiehjem og institusjoner, jobber lokalt med beredskapsarbeid og nasjonalt med prosjekter av betydning for kvinners livsvilkår, blant annet mot vold mot kvinner.

NKS arbeider for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, og mot diskriminering på bakgrunn av seksuell identitet eller kjønnsidentitet.[3] Organisasjonen finansierer og initierer også forskning.

På 1900-tallet var NKS en av Norges største organisasjoner med inntil 250 000 medlemmer; per 2017 er medlemstallet ca. 41 000.[4] NKS var blant stifterne av Norske Kvinners Nasjonalråd i 1904.

Historie[rediger | rediger kilde]

«Statsministerinde» Fredrikke Marie Qvam stiftet NKS sammen med Randi Blehr og Gina Krog, og var NKS' leder fra 1896 til 1933
Årsmøte i Norske Kvinners Sanitetsforening i 1913. Fredrikke Marie Qvam i første rekke, nr. 9 fra venstre.

Norske Kvinners Sanitetsforening ble etablert i 1896 etter initiativ fra Norsk Kvinnesaksforening (NKF). Bakgrunnen var frykten for krig med Sverige og at Norge manglet en sanitetstjeneste.

Da situasjonen tilspisset seg sommeren 1895 holdt Norsk Kvinnesaksforening et møte med Norges Røde Kors' president Johan Frederik Thaulow. Få dager etter møtet stiftet NKF-leder Randi Blehr, Fredrikke Marie Qvam og Gina Krog kvinnenes arbeidskomité for Røde Kors, som skulle arbeide for å etablere en landsomfattende kvinneorganisasjon innen Norges Røde Kors.

I løpet av 1800-tallet hadde ca. 290 000 nordmenn dødd som følge av tuberkulose, og var en viktig motiverende faktor for etableringen av NKS. NKS engasjerte seg i smittevern på mange fronter, fremst ved hygienestyrkende tiltak.

Lokale sanitetsforeninger og etablering av var viktige kampsaker som tok over da krigen uteble. Vedtaket av Tuberkuloseloven (1900), det første tuberkulosehjem (1903) og den foreløpige utryddelse (1947) var viktige for organisasjonen.

Etableringen av en midt-norsk sykepleierutdanning (Trondheim, 1919) var deres verk. Under andre verdenskrig avholdt de flere førstehjelpskurs, samlet inn og delte ut matpakker, etablerte lasaretter og førstehjelpsstasjoner.

I 1914 opprettet Norske Kvinners Sanitetsforening «kontrollstasjon for mor og barn», som ble forløperen til helsestasjonene.

Organisasjonen i dag[rediger | rediger kilde]

NKS har ca. 600 lokalforeninger og om lag 41 000 medlemmer (2021). Alt arbeidet foregår på frivillig basis, bortsett fra organisasjonens administrative apparat, et sekretariat på omtrent 60 ansatte. Alle lokalforeningene er selvstendige enheter som driver med lokalt tilpassede tiltak innenfor organisasjonens arbeidsområde

NKS jobber primært i Norge, og etablerte i 2011 også søsterorganisasjonen Women’s Health Association of Ethiopia (WHAE) i Etiopia.

Organisasjonsleder er Ellen-Sofie Egeland og generalsekretær er Grete Herlofson (2021)

NKS' publikasjoner og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Folkehelsen[rediger | rediger kilde]

Medlemsbladet Folkehelsen ble startet i 1916, underveis omdøpt til Fredrikke.[trenger referanse]

Fredrikkeprisen[rediger | rediger kilde]

Fredrikkeprisen (100 000 kr og en bronsestatuett av Fredrikke Marie Qvam) utdeles hvert år av NSF sentralt utmerkelse. Den har blant annet blitt gitt til Gro Harlem Brundtland (2004) og kronprinsesse Mette-Marit (2008).[trenger referanse]

Mottatte priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

  • 2018: Justis- og beredskapsdepartementets pris for foreningens arbeid mot vold i nære relasjoner, tildelt Oslo Sanitetsforening, som er NSFs lokallag i Oslo.[5] Dette er en pris som departementet delte ut for syvende gang i desember 2018.[5]
  • 2020: Samfunnssikkerhetsprisen, tildelt Sanitetskvinnene for foreningens støtte til enkeltmennesker og myndigheter i krisetider, med den frivillige samfunnsinnsatsen under koronaviruspandemien og etter leirskredet i Gjerdrum som ferske eksempler. Overrekkelsen fant sted under feiringen av Sanitetskvinnenes 125 årsjubileum 26. februar 2021.[6]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Utgave 2017-05-22 av GRID[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ https://sanitetskvinnene.no/om-oss.
  3. ^ a b «Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter». Norske Kvinners Sanitetsforening. Besøkt 15. juni 2023. 
  4. ^ Organisasjon Arkivert 2. juli 2017 hos Wayback Machine., Norske Kvinners Sanitetsforening
  5. ^ a b Justis- og beredskapsdepartementet (13. desember 2018). «Pris til Oslo Sanitetsforening for arbeidet mot vold i nære relasjoner». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 20. januar 2019. 
  6. ^ «Samfunnssikkerhetsprisen til Sanitetskvinnene». Næringslivets sikkerhetorganisasjon. 26. februar 2021. Besøkt 26. februar 2021. «Norske Kvinners Sanitetsforening er tildelt Samfunnssikkerhetsprisen 2020 for sin støtte til enkeltmennesker og myndigheter i krisetider. (---) Under pandemien har Sanitetskvinnene blant annet bidratt med vakthold, logistikk og registrering ved teststasjoner. De har også vært besøksvakter ved sykehjem og avlastet barnehager og helseinstitusjoner med forpleining. | Sanitetskvinnene har handlet mat og medisiner til folk i koronaisolasjon eller karantene, hatt telefonkontakt med eldre aleneboende og bemannet frivillighetens koronalinje for å avlaste helsemyndighetenes telefontjeneste.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]