Betty Boop

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tegnefilmfiguren Betty Boop fra en patentsøknad om «utforming av ei dokke eller en liknende vare» fra opphavsmannen, den amerikanske animatøren Max Fleischer i 1931. Tegnefilmfiguren Betty Boop fra en patentsøknad om «utforming av ei dokke eller en liknende vare» fra opphavsmannen, den amerikanske animatøren Max Fleischer i 1931.
Tegnefilmfiguren Betty Boop fra en patentsøknad om «utforming av ei dokke eller en liknende vare» fra opphavsmannen, den amerikanske animatøren Max Fleischer i 1931.

Betty Boop er en amerikansk tegnefilmfigur fra 1930-tallet som forestiller en sexy, uskyldig kvinne. Hun hadde hovedrollen i en lang rekke humoristiske, musikalske, animerte kortfilmer og ble kjent for sin catch phrase Boop-boop-be-doo.

Betty Boop blir framstilt med stort dokkehode, kort frisyre i samtidens mote, dådyrøyne, liten trutmunn, øreringer og en smekker, langbeint kvinnekropp i kort, stroppeløs kjole og med strømpebånd og høyhælte damesko. Figuren ble skapt i 1930 av animatøren Max Fleischer og hans Fleischer Studios til kortfilmserien Talkartoons som ble produsert for Paramount Pictures. Betty Boop ble snart en publikumsfavoritt og allerede i 1932 fikk hun sin egen serie på kino. Fram til 1939 kom serien til å omfatte 89 filmer. I tillegg opptrådte Betty Boop i et titalls filmer i Screen Songs, enda en av Fleischers filmserier, mellom 1931 og 1933. I perioder har hun også vært tegneseriefigur. Betty Boops varemerke er sexappeal, og skikkelsen har blitt mye brukt i moderne populærkultur.

Opprinnelig ble rollefiguren framstilt i en tegnefilm fra 1930 som en navnløs kjæreste med hundeører til den komiske hunden Bimbo. Figuren ble siden utviklet til et menneske.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]