Betty Boop

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tegnefilmfiguren Betty Boop fra en patentsøknad om «utforming av ei dokke eller en liknende vare» fra opphavsmannen, den amerikanske animatøren Max Fleischer i 1931. Tegnefilmfiguren Betty Boop fra en patentsøknad om «utforming av ei dokke eller en liknende vare» fra opphavsmannen, den amerikanske animatøren Max Fleischer i 1931.
Tegnefilmfiguren Betty Boop fra en patentsøknad om «utforming av ei dokke eller en liknende vare» fra opphavsmannen, den amerikanske animatøren Max Fleischer i 1931.

Betty Boop er en amerikansk tegnefilmfigur fra 1930-tallet som forestiller en sexy, uskyldig kvinne. Hun hadde hovedrollen i en lang rekke humoristiske, musikalske, animerte kortfilmer og ble kjent for sin catch phrase Boop-boop-be-doo.

Betty Boop blir framstilt med stort dokkehode, kort frisyre i samtidens mote, dådyrøyne, liten trutmunn, øreringer og en smekker, langbeint kvinnekropp i kort, stroppeløs kjole og med strømpebånd og høyhælte damesko. Figuren ble skapt i 1930 av animatøren Max Fleischer og hans Fleischer Studios til kortfilmserien Talkartoons som ble produsert for Paramount Pictures. Betty Boop ble snart en publikumsfavoritt og allerede i 1932 fikk hun sin egen serie på kino. Fram til 1939 kom serien til å omfatte 89 filmer. I tillegg opptrådte Betty Boop i et titalls filmer i Screen Songs, enda en av Fleischers filmserier, mellom 1931 og 1933. I perioder har hun også vært tegneseriefigur. Betty Boops varemerke er sexappeal, og skikkelsen har blitt mye brukt i moderne populærkultur.

Opprinnelig ble rollefiguren framstilt i en tegnefilm fra 1930 som en navnløs kjæreste med hundeører til den komiske hunden Bimbo. Figuren ble siden utviklet til et menneske.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]