Hopp til innhold

Gruskrabbeedderkopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gruskrabbeedderkopp
Xysticus kochi, voksen hunn
Nomenklatur
Xysticus kochi
Thorell, 1872
Populærnavn
gruskrabbeedderkopp[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
FamilieKrabbeedderkopper
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: terrestrisk, særlig åpen skog og blomsterenger
Utbredelse: Europa, Asia
Xysticus kochi, hann
Pedipalp fra Xysticus kochi

Gruskrabbeedderkopp (Xysticus kochi) er en av edderkoppene i gruppen krabbeedderkopper (Thomisidae). De jakter ofte fra blomster hvor de venter på byttedyret. Navnet krabbeedderkopper, har de fått på grunn av sin sidelangs gange, ved en sammenligning med krabber.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Gruskrabbeedderkopp er utbredt i hele Europa og østover i Sentral-Asia. Den finnes i Norge, men er sjelden og finnes på Norsk rødliste for arter i kategorien Nær truet (NT).

Gruskrabbeedderkopp er lyst eller litt mørkere brun eller rødbrun, med lysere eller mørkere flekker. Mange av artene i slekten Xysticus er ganske lik hverandre og er variable i farge, selv om enkelte kan ha artstypiske flekker (mønster). For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens kjønnsorganer, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.

Kroppen er todelt i en bakkropp og et hode-bryst parti, kalt cephalothorax. Hodet har forfra en slags firkantet form. Foran på hodet er det åtte øyne. Hos krabbeedderkopper er de to fremste beina ekstra kraftige og lange, mens de to bakerste beina er kortere.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 23. februar 2022. Besøkt 23. februar 2022. 
  2. ^ Åström S, Fjellberg A, Løvbrekke H og Olsen KM (24. november 2021). «Edderkoppdyr. Vurdering av gruskrabbeedderkopp Xysticus kochi som NT→LC for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 31. mars 2023. 

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]