Eartha Kitt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Eartha Kitt
Eartha Kitt Allan Warren.jpg
Født Eartha Mae Keith
17. januar 1927
Sør-Carolina
Død 25. desember 2008
Weston
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Annie Award
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Eartha Mae Kitt (født 17. januar 1927 i North i Sør-Carolina, død 25. desember 2008 i New York) var en amerikansk sangerinne og skuespillerinne.

Fra "Santa Baby" til Catwoman, Eartha Kitt var et ikon. Hennes svært spesielle stemme, og katteaktige fremtoning gav henne kultstatus, spesielt blant "dragdronninger" verden over. Hun returnerte deres hengivenhet ved å kjempe for de homofiles rettigheter.

I løpet av karrieren vant Kitt to Emmy-priser, og ble i tillegg nominert til to Tony- og én Grammy-pris.

Dramatisk bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Kitt ble født i byen North i delstaten South Carolina i 1927. Hun var et resultat av en voldtekt, en hvit plantasjeeier voldtok moren hennes. Kitt havnet i New York som niåring, og tenårene tilbrakte hun på gaten, eller når hun var heldig, hos venner, før hun sang og danset seg opp av rennestenen.

Eartha fikk plass i et afroamerikansk dansekompani, som brakte henne til Europa, hvor han snart ble populær med sanger som "C'est si bon" og "Santa Baby". Tilbake i USA gav regissøren og skuespilleren Orson Welles en rolle i i sceneoppsetningen av Dr. Faustus, hvor hun spilte Helene av Troja. Welles beskrev henne som «den mest spennende kvinnen i verden».

1960-tallet gjorde Kitt suksess som Catwoman i den kitsche, men populære TV-serien «Batman».

I 1968 ble Kit frosset ut av underholdningsindustrien etter å ha kommet med kritiske uttalelser mot krigen i Vietnam under et besøk i Det hvite hus. Hun ble imidlertid tatt imot med åpne armer da hun returnerte til en rolle på Broadway ti år senere, melder NTB.

1980-tallet markerte Kitt seg i kampen mot AIDS. Hun hadde også en kjempehit med discolåta "Where Is My Man". På 1990-tallet var hun tilbake på Broadway, og markerte seg som kabaretartist.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]