Sting

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sting
Gordon Matthew Thomas Sumner
Sting - Deutscher Radiopreis Hamburg 2016 01.jpg
FødtGordon Matthew Thomas Sumner
2. oktober 1951 (66 år)
Wallsend, England
Wallsend
Ektefelle Frances Tomelty (1976–1984)
Trudie Styler (1992- )
Barn Joe Sumner, Mickey Sumner, Eliot Sumner
Utdannet ved University of Warwick
Beskjeftigelse Musiker, sanger-låtskriver, producer, skuespiller
NasjonalitetEngelsk
Medlem avThe Police
Utmerkelser
8 oppføringer
Kommandør i den britiske imperieorden, Primetime Emmy Award, MusiCares Person of the Year, David Angells humanitære pris, Polar Music Prize, Kennedy Center Honors, Order of the British Empire, Ordre des Arts et des Lettres
OpphavEngland
SjangerRock, jazz, new wave, post-punk, pop, reggae
InstrumentSanger, bassgitar, gitar, keyboard
Aktive år1971–
PlateselskapA&M
Deutsche Grammophon
Universal Music Group
NettstedSting
Tidligere band
The Police
Notable instrument(er)
Fender Precision Bass
Notable verk
Every Breath You Take, Fields of Gold, Englishman in New York
Signatur
s signatur

Sting-Logo.svg
Sting sammen med regnskogindianeren Chief Raoni i 1989

Gordon Matthew Thomas Sumner (født 2. oktober 1951 i Newcastle-upon-Tyne), best kjent under artistnavnet Sting, er en engelsk rockeartist, bassist, vokalist, skuespiller og politisk aktivist. Han var vokalist i The Police fra 1977 til 1986 og etablerte deretter en suksessfull solokarriere. Han har også en skuespillerkarriere og har medvirket i rundt 15 spillefilmer, blant annet spilte han hovedrollen i thrilleren Brimstone and Treacle. Sting er også en politisk aktivist og har i mange år støttet Amnesty International samt regnskogindianernes sak. Han var en av stifterne av organisasjonen Rainforest Foundation Fund (som raskt fikk en avdeling i Norge). På slutten av 1980-tallet engasjerte han seg også mot Pinochet-regimet i Chile og skrev i 1987 sangen "They Dance Alone", som omhandler ofrene for diktatorens tortur og drap.[1] Hans samfunnengasjement gjenspeiles i en rekke av hans sanger.

Sting har har primært drevet med rock, men er kjent for å ha blandet den med sjangere som jazz, reggae, klassisk, new-age og worldbeat. I solokarrieren har jazz ofte vært et sentralt innslag i musikken hans.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Sting er født i byen Wallsend, England som den eldste på en søskenflokk på fire av foreldre Audrey (f. Cowell) og Ernest Matthew Sumner. Sting pleide ofte å være alene i barndommen sin og "bestevennen" hans var en gammel gitar med fem rustne strenger som han hadde arvet fra en onkel.

Da Sting var ung pleide han ofte å snike seg inn på nattklubber for å se stjerner som Cream og Jimi Hendrix opptre, som senere skulle inspirere ham til å bli musiker.

Sting er utdannet lærer. Han jobbet derimot bare to år innen yrket før han forlot læreryrket til fordel for musikkarieren.[2]

Han er gift med skuespilleren Trudie Styler.

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Sting begynte sin karriere som jazzmusiker.

Han fikk kallenavnet Sting (stikk) da han tidlig i karrieren ofte brukte en gul genser med sorte brede striper som minnet om en humle.

Det internasjonale gjennombruddet kom da han var medlem av bandet The Police. Han tok artistnavnet Sting og begynte sin solokarriere fra 1980-tallet. Hans liv og sangtekster er sterkt samfunnsengasjerte.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Solo[rediger | rediger kilde]

Studioalbum

The Police[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: The Polices diskografi

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]