Enoplognatha latimana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Enoplognatha latimana

Vitenskapelig(e)
navn
:
Enoplognatha latimana
(Hippa & Oksala, 1982)
Norsk(e) navn:
Hører til: Enoplognatha
kamfotedderkopper
Entelegynae,
Neocribellata,
edderkopper
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, ?,
finnes i Norge

Enoplognatha latimana er en av edderkoppene i gruppen kamfotedderkopper (Theridiidae). Den ble første gang registrert fra Norge ved i Telemark, juli 2011.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Enoplognatha latimana er sammen med de andre artene i denne slekten, forholdsvis små edderkopper og mange er ganske like hverandre, samtidig som de kan være fargevariable av utseende. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens genitalier, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.

Kroppen er todelt i en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). Forkroppen er bredt oval, litt flat og forholdsvis liten. Bakkroppen er hos hunnen stor og kuleformet. På det bakerste beinparets ytterste ledd, har de en fin kam av korte børster, derav familiens norske navn.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Enoplognatha latimana lever litt skjult, på skyggefulle steder. Den bygger ureglemessige fangstnett med tallrike silketråder som går på kryss og tvers.

Hunnen spinner eggene sine inn i en fritthengende, rund eggsekk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mine edderkopper - Norsk artsliste (besøkt: 2. september 2011)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Spinnen Mitteleuropas – Bestimmungsschlüssel, (gattung) Enoplognatha (tysk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]