Bø (Telemark)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For andre betydninger av ordet/navnet Bø, se pekersiden

Våpen

Kart over Bø

Land Norge Norge
Fylke Telemark
Status Kommune
Adm. senter
Areal
 – Totalt:
 – Land:
 – Vann:

3&502&263.21&263,21 km²
3&502&259.68&259,68 km²
3&500&3.53&3,53 km²
Befolkning 3&503&6 101&6 101[a]
Kommunenr. 0821
Målform Nynorsk
Nynorskandel 28.77% (2015)
Høyeste topp Jøronnatten (1274,8 moh.)[1]
Internettside www.bo.kommune.no
Politikk
Ordfører Olav Kasland (V) (2011)
Befolkningsutvikling 1951–2010[b]
Bø

a^ SSB: Befolkningsstatistikk (1. januar 2016)
b^ Vertikale, røde streker markerer grenseendringer. Kilde: SSB 
Bø stasjon
Mølleplassen på Kvennøya, Bøs tusenårssted og en del av Bø Museum
Gård i Bø
Gårder i Bø
Oterholtfossen

er en kommune i Telemark, som ligger i regionen Midt-Telemark. Bø grenser i nord til Notodden, i øst til Sauherad, i sør til Nome, og i vest til Kviteseid og Seljord. Høyeste punkt er Jøronnatten (1275 moh.). Riksveg 36 og Sørlandsbanen er hovedferdselsårene gjennom kommunen.

Kommunens næringsgrunnlag er hovedsakelig jord- og skogbruk, offentlige kontorer, utdannelsesinstitusjoner som Bø vidaregående skule (tidligere landsgymnas) og Høgskolen i Telemark samt turisme. Blant kommunens turistattraksjoner er bl.a. fjellområdet og vintersportsstedet Lifjell og Bø Sommarland. Bø er også kjent for sine rike kulturtradisjoner innen folkemusikk, sølvsmedkunst og felebygging. I juli hvert år arrangeres Telemarkfestivalen med hovedvekt på folkemusikk.

Den tradisjonelle dialekten i Bø er bøhering; fra midten av 1900-tallet har dialekten vært på vikende front, samtidig som standard østnorsk har blitt mer vanlig.[2] Bø er tradisjonelt en nynorskkommune og har nynorsk som offisiell målform.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Ved kommunevalget I 2011 ble Venstre det dominerende partiet etter en lang periode med Arbeiderpartiordførere. Tidligere var også Venstre det største partiet i kommunen, et parti med lokale stortingsrepresentanter som fikk lokalisert både gymnas og høyskole til bygda. Ved kommunevalget i 2015 var Venstre fortsatt største parti med 28,2 prosent av stemmene, men gikk tilbake med 8,8 prosent. Arbeiderpartiet fikk 23.2 prosent. Olav Kasland (V) ble gjenvalgt som ordfører for perioden 2015-2019.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Bø er særlig kjent som sentrum for folkemusikk. Hver sommer arrangeres den Internasjonale folkemusikkfestivalen Telemarkfestivalen. Utviklingen av hardingfelen har hatt sitt hovedsete her gjennom bla. felemakerslekten Helland/Steintjønndalen som teller 14 felemakere gjennom nesten to århundrer. Dette siste har gitt Bø betegnelsen «Nordens Cremona».

Gullbring kulturanlegg er beliggende i Bø i Telemark, det er et regionalt kulturanlegg for Midt-Telemark.

Bø er også vert for en av norges største idrettsarrangementer, Sommarlandcup i fotball. Arrangementet går av stabelen i starten av juni hvert år, og innbefatter godt over 100 fotballag. Idrettslaget i Bø heter Skarphedin.

Bygda har i etterkrigstiden vært kjent for sin rånekultur, som blant annet er beskrevet av band som Ni Liv (tidl. Bygdabilly Band) med sanger som «Bø te Lonne (på 7:20)» og E-76 med «Bøgata by Night (Bøgata opp og Bøgata ned)».

Mediebildet i Bø er prega av lokalavisa Bø Blad som nesten enhver husstand abonnerer på. Samtidig er også Radio Midt-Telemark en synlig aktør med sin Bilbingo og spørreprogrammet «Heilt borti nåtta».

Bø har også den tradisjonsrike rockescenen Kroa i Bø, som i hovedsak drives på frivillig basis av studenter ved Høgskolen i Telemark. Scenen ble i 2006 kåret til «Årets Konsertarrangør 2005» av medlemmene i Norsk Rockforbund og er en av landets mest respekterte konsertscener. Band som Surferosa og Rebolt oppsto forøvrig i scenens miljø. Andre lokalt kjente skjenkesteder er «The Bull Inn» / «PizzaFjoset», «Den Gode Nabo» og «Vertshuset».

Bø har også preg av å være et studentsted, som sete for Bø landsgymnas, nå Bø vidaregående skule, og for Telemark distriktshøgskole, nå Høgskolen i Telemark.

Tusenårssted[rediger | rediger kilde]

Kvennøya er Bø kommunes tusenårssted. Øya er en del av Bø Museum og et populært friluftsområde.

Tusenårsstedet ble markert med åpning av en ny gangbro over til Kvennøya og opparbeiding av friområdet og mølleplassen.

Kjente personer fra Bø i Telemark[rediger | rediger kilde]

Bøker om Bø i Telemark[rediger | rediger kilde]


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Høyeste fjelltopp i hver kommune. Kartverket. Besøkt 4. september 2015
  2. ^ http://www.varden.no/nyheter/han-frykter-at-bo-dialekten-forsvinner-1.1362682

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]