Det juridiske fakultet (UiO)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Det juridiske fakultet i Karl Johans gate i Oslo sentrum, med Midtbygningen til venstre og Domus Academica (Urbygningen) til høyre. Fakultetet disponerer også andre bygninger i Oslo sentrum.
Foyeren i Urbygningen

Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO) er Norges eldste institusjon som tilbyr undervisning i og driver forskning innen rettsvitenskap. Det juridiske fakultet er et av de fire opprinnelige fakultetene ved UiO, opprettet samtidig med universitetet i 1811. Fakultetet ledes av en dekan, Hans Petter Graver, en prodekan for studier og en prodekan for forskning.

Bygninger[rediger | rediger kilde]

Fakultetets aktiviteter er spredt. Universitetsbygningene ved Karl Johans gate består av tre hovedbygninger: Domus Biblioteca («Vestbygningen»), Domus Media («Midtbygningen») og Domus Academica («Urbygningen»). Domus Media omfatter foruten deler av Det juridiske fakultet også Universitetets Aula, en populær konsertsal og Universitetes samlingssal for spesielle anledninger. Urbygningen ble nylig pusset opp (mai 2002 til juni 2004). Bygningen fikk sitt navn etter et ur i et av kontorene vendt mot Karl Johans gate. Urbygningen omfatter også Gamle Festsal.

De tre gamle universitetsbygningene på Karl Johan er ikke store nok til å romme alle enhetene ved Det juridiske fakultet. Fakultetet leier derfor flere bygninger i Oslo sentrum. Viktigst er Domus Nova (gamle Helserådet) på St. Olavs plass, hvor bl.a. hele Intitutt for kriminologi og rettssosiologi er plassert. Lokalene til Norsk senter for menneskerettigheter i Cort Adelers gate 30 i Vika er også innleid.

Grunnet plassmangelen leier fakultetet også en rekke undervisningslokaler, først og fremst til forelesninger; Misjonssalen, Håndverkeren, Generius, og teatersalen i Edderkoppen hotell (tidligere ABC-teateret).

I 2010 startet Juridisk Fakultet prosessen med å samle fakultetet i ett bygg på Tullinløkka, og inngikk i 2011 samarbeid med Entra Eiendom. Endelig vedtak skal fattes i løpet av sommeren 2015, og bygningen skal etter planen stå ferdig i 2018-2019. [1]

Enheter[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kan måtte barbere signalbygg - Universitas». Besøkt 24. februar 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]