Sosialantropologisk institutt (UiO)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Sosialantropologisk institutt[1] (SAI) ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet, Universitetet i Oslo blei grunnlagt i 1964. SAI har kjernekompetanse innen tematikker som globalisering, slektskap og sosial organisering, religion og ritualer, materiell kultur, politisk antropologi, kjønns- og identitetspolitikk, ved siden av regional fagkunnskap med særlig vekt på Afrika, Latin-Amerika, Sørøst-Asia, Oseania og Europa.

Faget sosialantropologi ved Universitetet i Oslo har, primært, sine røtter ved Etnografisk museum, oppretta i 1857, der det utvikla seg et etnografisk og seinere et sosialantropologisk fagmiljø. i 1964 blei Institutt for etnografi oppretta, underlagt Det samfunnsvitenskapelige fakultet. Fra 1950-tallet begynte mange å betegne faget som sosialantropologi, men først i 1977 blei navnet på instituttet endra til Institutt for sosialantropologi. I 1990 ble instituttet og Etnografisk museum sammenslått og navnet på den felles enheten var Institutt og museum for antropologi, der Sosialantropologisk institutt og Etnografisk museum var to avdelinger. 1. august 1999 blei museet igjen utskilt ut fra instituttet. SAI er fra denne datoen betegnelsen på et sjølstendig institutt. Etnografisk museum blei slått sammen med museum fra HF-fakultetet (Institutt for arkeologi og neumismatikk) og heter nå Kulturhistorisk museum.

SAI er i dag det største antropologiske instituttet i Norden – og et av de største i Europa. Også når det gjelder faglige utmerkelser og kvaliteten på undervisning, innehar SAI en framragende posisjon i internasjonal sammenheng, med en 29. plass over de beste antropologiske instituttene i verden[2]. Sosialantropologi er i samme undersøkelse rangert høyest av enkeltfag ved Universitetet i Oslo.

Instituttet ledes av Rune Flikke.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Forside - Sosialantropologisk institutt (SAI)». www.sv.uio.no. Besøkt 6. juni 2016. 
  2. ^ «QS World University Rankings by Subject 2020» (PDF). 
  3. ^ «Rune Flikke - Sosialantropologisk institutt (SAI)». www.sv.uio.no (norsk). Besøkt 7. mai 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]