Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress
NKVTS
Type Statlig forskningsinstitutt
Virkeområde Norge
Etablert 2004
Direktør Inger Elise Birkeland
Hovedkontor Oslo
Eier Universitetet i Oslo
Fokus Forskning, undervisning, veiledning, rådgivning og formidling innen volds- og traumefeltet
Ansatte 73 (2014)[1]
Nettside nkvts.no

Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) er et statlig forskningsinstitutt i Norge som driver forskning, undervisning, veiledning, rådgivning og formidling innen volds- og traumefeltet, med særlig vekt på katastrofehåndtering og stressmestring, traumatiserte flyktninger, soldater, hjelpearbeidere og overlevende etter ulykker, og vold og overgrep i nære relasjoner. NKVTS er tverrfaglig og har ansatte med bakgrunn innen medisin (herunder psykiatri og pediatri), psykologi, jus, sosiologi, kriminologi og andre fag. Senteret har 73 ansatte (2014).

Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress holdt til på Oslo universitetssykehus, Ullevål 2004–2013

NKVTS er en del av Universitetet i Oslo gjennom universitetets heleide selskap Unirand, men finansieres direkte av regjeringen. Senteret samarbeider tett med Det medisinske fakultet, Psykologisk institutt og Det juridiske fakultet, der flere av senterets forskere i toppstillinger har bistillinger eller hovedstillinger som professor.

NKVTS ble opprettet i 2004 gjennom en sammenslåing av Psykososialt senter for flyktninger ved UiO, Senter for krisepsykologi ved UiO, Kompetansesenter for voldsofferarbeid, Nasjonalt ressurssenter for seksuelt misbrukte barn og deler av Kontoret for katastrofepsykiatri ved UiO og Forsvarets sanitet. Etableringen av kunnskapssenteret skjedde etter initiativ fra Helsedepartementet, Justisdepartementet, Forsvarsdepartementet, Sosialdepartementet og Barne- og familiedepartementet, som i hovedsak finansierer senterets virksomhet.[2] I 2014 bevilget Regjeringen 50 millioner til et stort forskningsprogram om vold i nære relasjoner, som gjennomføres av NKVTS og NOVA.[3]

NKVTS har kontorer i Gullhaugveien 1–3 i Nydalen i Oslo, rett ved siden av Handelshøyskolen BI. Frem til 2013 var NKVTS lokalisert til Oslo universitetssykehus, Ullevål, og holdt til i sykehusets bygning 48. De faglig ansatte omfatter stipendiater, postdoktorer, forskere (forsker III), seniorforskere (forsker II) og forskningsprofessorer (forsker I). Inger Elise Birkeland er direktør for NKVTS.

Kjente forskere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Årsrapport 2014
  2. ^ Åpning av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress 24. august 2004, Regjeringen.no
  3. ^ Forskningsprogram om vold i nære relasjoner, Regjeringen.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]