Institutt for privatrett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Institutt for privatrett
Gebouw aan de Karl Johans Gate in Oslo.jpg
Institutt for privatrett har lokaler i Domus Media («Midtbygningen») i Karl Johans gate i Oslo sentrum.
Grunnlagt1955
TypeInstitutt ved Det juridiske fakultet, UiO
InstituttlederJohn Asland
BeliggenhetFlere adresser sentralt i Oslo:
Karl Johans gate 47 (Domus Media)
St. Olavs plass 5 (Domus Nova)
St. Olavs gate 23 (Domus Exilii)

Institutt for privatrett (IFP) er en underenhet av Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Instituttet driver forskning og undervisning i privatrettslige emner. Opprettelsen av Institutt for privatrett skjedde i mars 1955, muliggjort av donasjoner fra Anders Jahres fond til vitenskapens fremme, med professor Carl Jacob Arnholm som første bestyrer.

Organisering[rediger | rediger kilde]

Den valgte instituttlederen, tidligere kalt bestyrer, er instituttets øverste leder. Arbeidet med administrative oppgaver ledes i det daglige av en kontorsjef. Som et rådgivende organ for ledelsen finnes Instituttrådet. Ved siden av dette organiseres forskningsarbeidet på forskjellige måter, for eksempel med fag- og forskergrupper. Instituttleder i 2019 er professor John Asland.

Underenheter[rediger | rediger kilde]

Institutt for privatrett har følgende underenheter:

SERI ble opprettet som «Avdeling for EDB-spørsmål» i 1971, med Knut S. Selmer og Jon Bing som sentrale personer. I 1982 ble avdelingen gjort om til Institutt for rettsinformatikk, før enheten fikk dagens navn og organisasjonsform i 2006. AFIN ble etablert i 1993. Samarbeidet mellom SERI og AFIN er nært, og de to er samlokalisert i Domus Nova på St. Olavs plass.

Tidligere lå Det juridiske fakultets arbeid med rettshistorie under Institutt for privatrett. I dag ligger dette fagområdet til Institutt for offentlig rett.

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

I samarbeid med andre bidrar IFP til utgivelse av blant annet disse publikasjonene:

  • Skriftserien PrivIus - Journal of Private Law (frem til 2015 kalt Skriftserien Institutt for privatrett). Utgis av Privatrettsfondet.
  • Tidsskriftet Nytt i privatretten. Utgis av instituttet i samarbeid med Cappelen Damm Akademisk.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Selmer, Knut S.; Lødrup, Peter; Kjønstad, Asbjørn; Lassen, Birger Stuevold; Andenæs, Mads Henry; Smith, Lucy; Hagstrøm, Viggo; Sverdrup, Tone; Simonsen, Lasse (2005). Institutt for privatrett 1955-2005: 50 år (PDF) (norsk). Oslo. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Universitetet i Oslo – galleri av bilder, video eller lyd på Commons