Det norske institutt i Roma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det norske instituttet i Roma
Grunnlagt1959
TypeInstitutt
BeliggenhetRoma
MedlemskapUnione Romana Biblioteche Scientifiche
Nettstedhttps://www.hf.uio.no/dnir/ (norsk, engelsk)
Kart
Det norske institutt i Roma
41°53′15″N 12°27′50″Ø

Det norske institutt i Roma er et norsk vitenskapelig institutt i Roma, som ble etablert i 1959. Instituttet har siden 1989 vært underlagt Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Det ble innrettet varig i et stort hus i Via XXX AprileGianicolohøydens side ned mot bydelen Trastevere. Bygningen ble oppført på 1920-tallet, og ombygget i begynnelsen av 1960, da den ble utvidet med to etasjer tegnet av arkitekt Christian Norberg-Schulz.

Allerede arkeologen Ingvald Undset hadde i sin tid tanker om å etablere et slikt institutt i Roma, men det tok mer enn 80 år før tanken ble virkelighet, først og fremst på grunn av arkeologene Hans Peter L'Oranges og Hjalmar Torps iherdige innsats.

Disse to grunnleggerne av stedet åpnet for studenter fra de andre humanistiske fagene, nedfelt i instituttets statutter, men da med hospiterende status, i praksis på kvote.

L'Orange var instituttets første bestyrer. Her har representanter for en rekke humanistiske disipliner fått utfoldelsesmuligheter og sjanse til førstehånds kontakt med sine forskningsobjekter.

Karakteristisk for det arbeid som har vært drevet ved instituttet, er en tverrfaglighet av sjeldent merke, med arkeologi og kunsthistorie som kjerneområder, supplert av viktige tilskudd innenfor områder som bl.a. arkitektur, teologi, litteratur- og idéhistorie. Det har, med instituttet som base, vært gjennomført studier av jernalderkultur, keisertidens Roma, templer i Syd-Italia, kirkeutsmykninger, romerske forsvarsfort, Via Appia, Forum Romanum, en patrisiervilla ved Nemisjøen, mosaikker, borger og bolighus.

Instituttet ble et lærdomssenter der det, foruten de to foregangsmenn L'Orange og Torp, arbeidet forskere som Per Jonas Nordhagen, Christian Norberg-Schulz, Magne Malmanger, Trond Berg Eriksen og mange flere med avgjørende betydning for utviklingen av norsk humanistisk vitenskap.

Det er en tre-fire faste stillinger tilknyttet instituttet.

Bestyrere[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Eriksen, Roy T. og Aavitsland, Kristin Bliksrud; På klassisk grunn, Det norske institutt i Roma gjennom 40 år, Oslo 1999, ISBN 82-7694-053-6

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]