Norsk senter for menneskerettigheter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Norsk senter for menneskerettigheter (SMR) er en enhet på institutt/senter-nivå underlagt Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Senteret utgir (i samarbeid med Universitetsforlaget) Nordisk tidsskrift for menneskerettigheter, som ble startet i 1982. SMR holder til i lokaler i Cort Adelers gate.

Historie[rediger | rediger kilde]

Institutt for menneskerettigheter, forløperen til SMR (fra 2003), ble i 1987 opprettet som et institutt med tilknytning til Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Instituttet utgikk fra to viktige fagmiljøer for studier av menneskerettigheter, ved Universitetet i Oslo og ved Institutt for fredsforskning (PRIO), og hadde sitt opphav i et samarbeidsprosjekt mellom disse to institusjonene: Det norske menneskerettighetsprosjekt. Professor Torkel Opsahl fra Det juridiske fakultet ble instituttets første styreleder, og Asbjørn Eide fra PRIO ble den første direktøren.

Fram til 1995 var Institutt for menneskerettigheter et selvstendig forskningsinstitutt. I perioden 1995–2003 ble senteret gradvis integrert som en del av Universitetet i Oslo. I 2003 ble senteret permanent organisert som en underenhet av Det juridiske fakultet.

I 2001 ble instituttet gitt status som norsk «nasjonal institusjon for menneskerettigheter»[1] og er dermed en del av et nettverk under FNs høykommissær for menneskerettigheter.

I november 2012 ble SMRs status som norsk nasjonal institusjon for menneskerettigheter nedgradert fra «A» til «B», fordi SMR er knyttet til Universitetet i Oslo og ikke er en uavhengig institusjon.[2]

I mars 2013 vedtok universitetsstyret ved Universitetet i Oslo at SMR fra og med 30. juni 2014 ikke lenger skal være «nasjonal institusjon for menneskerettigheter» i Norge.[3] Begrunnelsen for dette er at den rollen som pådriver- og tilsynsorgan som en «nasjonal institusjon» etter boken skal ha, ikke passer inn med universitetsrollen.

22. mai 2015 ble det kunngjort i «Lov om Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter» at det 1. juli 2015 opprettes en ny selvstendig Nasjonal institusjon for menneskerettigheter tilknyttet Stortinget og Sivilombudsmannen.

Styreledere[rediger | rediger kilde]

Direktører[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]