Senter for tverrfaglig kjønnsforskning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Senter for tverrfaglig kjønnsforskning (STK), opprinnelig Senter for kvinneforskning og senere Senter for kvinne- og kjønnsforskning (SKK), er et forskningssenter innen kjønnsforskning (tidligere kalt kvinneforskning) tilknyttet Universitetet i Oslo. Det er ikke en del av universitetets ordinære fakultetsstruktur, men er organisert som en av UiOs frittstående «andre enheter».[1] Senteret har som formål å drive tverrfaglig kjønnsforskning, undervisning og formidling, og å stimulere til kjønnsforskning ved universitetets grunnenheter (fakulteter og institutter); senteret driver primært kjønnsforskning med tyngdepunkt i ulike humaniorafag. Senteret er en av UiOs minste enheter med 3–4 fast ansatte.

Historie og rolle[rediger | rediger kilde]

Senteret ble etablert under navnet Senter for kvinneforskning som en frittstående forskningsinstitusjon utenfor den ordinære universitetsstrukturen og som en midlertidig ordning høsten 1986. I 1997 fikk senteret status som et permanent forskningssenter ved universitetet. I 2001 skiftet senteret navn til Senter for kvinne- og kjønnsforskning, og i 2008 skiftet senteret igjen navn, til Senter for tverrfaglig kjønnsforskning. Det er ikke del av UiOs ordinære fakultetsstruktur, men er en av UiOs frittstående «andre enheter».[1][2]

I tråd med oppdraget om å stimulere til kjønnsforskning skal senteret samarbeide med andre enheter ved UiO f.eks. om veiledning, forskerutdanning og undervisning innen kjønnsforskning.

Opprinnelig var senteret et rent forskningssenter. Først i 1999 begynte senteret å tilby undervisning. I 2003 ble senterets bachelorprogram «Kjønn, feminisme og likestilling» (fra 2007 «Tverrfaglige kjønnsstudier») etablert. I 2011 etablerte senteret et engelskspråklig masterprogram (Gender Studies). Senteret har ikke eget ph.d.-program, men stipendiater tas opp på programmene til andre fakulteter etter søknad, avhengig av egen fagbakgrunn.

I 2010 sendte NRK TV-programmet «Hjernevask» der forsker ved STK Jørgen Lorentzen var intervjuet, og senteret stod sentralt i debatten i etterkant av programmet.[3] Daværende senterleder Jorunn Økland uttalte at debatten om Hjernevask påvirket senteret negativt og at «det er klart at senteret har lidd et omdømmetap».[4]

Senterets forskning har tradisjonelt først og fremst hatt forankring i humaniora, i mindre grad i samfunnsvitenskap; queerteori med forankring i humaniora har stått sterkt på senteret siden 1990-årene. Særlig etter Hjernevask-debatten uttalte senterleder Jorunn Økland at senteret ønsket å samarbeide med andre fagfelt og satse mer på tverrfaglighet; som ledd i dette etablerte senteret en professor II-stilling i medisinsk kjønnsforskning i samarbeid med Det medisinske fakultet, men denne stillingen ble senere nedlagt.[4]

Forskere (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Tidligere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Enheter ved Universitetet i Oslo». Universitetet i Oslo - www.uio.no (norsk). Besøkt 14. januar 2021. 
  2. ^ «Forside - Senter for tverrfaglig kjønnsforskning». www.stk.uio.no (norsk). Besøkt 14. januar 2021. 
  3. ^ «Senter med stor takhøyde - Uniforum». www.uniforum.uio.no (norsk). 19. april 2010. Besøkt 14. januar 2021. «1. januar tok Jorunn Økland over som leder for Senter for tverrfaglig kjønnsforskning (STK). – Det oppleves nokså absurd at når jeg kommer til STK og får på meg kjønnsforskerhatten, så anses arbeidet mitt plutselig ikke som vitenskap lenger, sier professoren med henvisning til siste tiders debatter.» 
  4. ^ a b «Kvinne på tvers». forskning.no (norsk). 11. april 2010. Besøkt 14. januar 2021. «Tverrfaglighet – det kunne ny leder ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved UiO, Jorunn Økland, med glede snakket om i timevis. De siste ukene har hun fått uvanlig mange sjanser til nettopp dette.» 
  5. ^ a b c d e f g «Personer - Senter for tverrfaglig kjønnsforskning». www.stk.uio.no (norsk). Besøkt 14. januar 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]