Senter for tverrfaglig kjønnsforskning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Senter for tverrfaglig kjønnsforskning (STK) er et forskningssenter innen kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo. Det er organisert som en enhet uten fakultetstilknytning. Senteret har som formål å drive tverrfaglig kjønnsforskning, undervisning og formidling, og å stimulere til kjønnsforskning ved universitetets grunnenheter (fakulteter og institutter). Senteret er en av UiOs minste enheter med 3–4 fast ansatte.

Historie og rolle[rediger | rediger kilde]

Senteret ble etablert under navnet Senter for kvinneforskning som en midlertidig ordning høsten 1986. I 1997 fikk senteret status som et permanent forskningssenter ved universitetet. I 2001 skiftet senteret navn til Senter for kvinne- og kjønnsforskning, og i 2008 skiftet senteret igjen navn, til Senter for tverrfaglig kjønnsforskning.

I tråd med det universitetsomfattende mandatet samarbeider senteret med de ulike grunnenhetene ved UiO, spesielt om veiledning og forskerutdanning, og i mindre grad om undervisning og forskning innen kjønnsforskning.

Opprinnelig var senteret et rent forskningssenter. Først i 1999 begynte senteret å tilby undervisning. I 2003 ble senterets bachelorprogram «Kjønn, feminisme og likestilling» (fra 2007 «Tverrfaglige kjønnsstudier») etablert. I 2011 etablerte senteret et engelskspråklig masterprogram (Gender Studies). Senteret er involvert i forskerutdanning gjennom samarbeid med fakultetene. Senterets stipendiater knyttes til doktorgradsprogram ved relevante fakulteter, avhengig av egen fagbakgrunn.

I 2010 sendte NRK TV-programmet «Hjernevask» der forsker ved STK Jørgen Lorentzen var intervjuet, og senteret stod sentralt i debatten i etterkant av programmet.[1]

Senteret har samarbeidet med andre enheter ved UiO om professor II-stillinger ved senteret, og har tidligere bl.a. hatt en professor II-stilling i medisinsk kjønnsforskning i samarbeid med Det medisinske fakultet. Senteret har også hatt flere internasjonale forskere som professor II.[2]

Helene Aarseth er senterleder fra 2019.

Professor May-Len Skilbrei fra Det juridiske fakultet er styreleder for senteret.[3]

Forskere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]