Hopp til innhold

Det teologiske fakultet (UiO)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det teologiske fakultet
Grunnlagt1811
TypeFakultet ved UiO
DekanAnders Runesson
DirektørTone Vold-Sarnes
BeliggenhetBlindernveien 9
Studenter325 (2021)
Ansatte63 (i årsverk) (2021)
Nettstedhttps://www.tf.uio.no (norsk)
Kart
Det teologiske fakultet
59°56′11″N 10°43′33″Ø

Det teologiske fakultet ble dannet i 1811, som en av de fire første fakulteter ved opprettelsen av Universitetet i Oslo (UiO), da Det kongelige Frederiks Universitet eller Universitas Regia Fredericiana.

Det teologiske fakultet ble opprettet i 1811, som det første fakultet ved det som da het «Universitas Regia Fredericiana», nå UiO. Frem til 1908, da Det teologiske Menighetsfakultet ble opprettet var fakultetet det eneste stedet i Norge hvor det ble utdannet teologer.[1]

Utdanning

[rediger | rediger kilde]

Frem til 1860 var de fleste som ble uteksaminert ved universitetet, teologer. I begynnelsen var aktiviteten ved universitetet hovedsakelig knyttet opp til undervisning, og i perioden mellom 1815 og 1879 avla tilsammen 4442 studenter embetseksamen ved universitetet. Av disse var det 1601 studenter som tok teologisk embetseksamen.[1]

Fakultetet opplevde en særlig vekst på slutten av 80-tallet og utover på 90-tallet. Spesielt tydelig ble dette første gang i 1991 med overføringen av kristendomsfaget fra det humanistiske fakultet til det teologiske fakultet. Dette resulterte i store studentkull og øket lærerstab. Etterhvert ble også nye fagområder tillagt fakultetets portefølje, slik som diakoni- og profesjonsfagene, og senest de interreligiøse studiene. I 1988 begynte fakultetet å tilby utdannelse innenfor kristendomskunnskap, og i 1995 innenfor helsefag (diakoni).

Utviklingen av studietilbudet ved Det teologiske fakultet

[rediger | rediger kilde]

Mens fakultetes studietilbud fra begynnelsen kun besto av profesjonsstudiet i teologi, har fakultetet i dag et langt bredere studietilbud. Den kanskje viktigste endringen kom i 1990, da kristendomskunnskap ble flyttet over fra Det humanistiske fakultet.

Dette var et fagområde som i utgangspunktet ble opprettet på 1960-tallet med tanke på kristendoms- og religionsundervisning i grunn- og videregående skole.

Utvidelsen fortsatte i 1995 da helsefag hovedfag, studieretning diakoni, nå masterprogrammet i profesjonsetikk og diakonivitenskap; ble opprettet. I og med dette fagområdet, utvidet fakultetet nedslagsfeltet både til annen kirkelig utdanning enn teologien, men også mer generelt til helsesektoren.

Fakultetet har i de senere årene også fokusert på internasjonale studier, og i 1998 ble Master of Philosophy in Contextual Theology opprettet. Dette programmet har i hovedsak hatt studenter fra afrikanske og asiatiske land, og har bidratt til å gjøre studentmiljøet mer mangfoldig og internasjonalt.

Utover på 1990- og 2000-tallet styrket fakultetet de mer generelle religionsfaglige feltene, med fokus på interreligiøse studier og religionsdialog. I 2006 ble masterprogrammet i religion og samfunn opprettet, og fra høsten 2010 tilbyr fakultetet også et bachelorprogram i religion og samfunn.

Fokuset på interreligiøse studier og fakultetets sterke tradisjoner for historisk forskning har også ført fakultetet inn i et internasjonalt samarbeid om Masters Programme in Religious Roots of Europe. Programmet startet i 2009, og er et samarbeid mellom seks nordiske universiteter.

Ansatte ved fakultetet

[rediger | rediger kilde]

Fram til 1849, da fakultetet fikk en fjerde stilling, var det tre lærere ved fakultetet. I 1876 ble den femte vitenskapelige stillingen opprettet. Tilsammen har rundt 60 personer innehatt professorater ved fakultet.[1]

Studietilbud

[rediger | rediger kilde]

Teologisk fakultet forvalter og tildeler gradene bachelor, master og candidatus/a theologiae. Fakultetet tildeler også forskningsgraden ph.d. innenfor fagområdene teologi og kristendomskunnskap.

Fakultet tilbyr følgende studieprogram som fører frem til gradene over:[2]

 • Årsenhet i kristendom (1 år)
 • Årsenhet i teologi (1 år)
 • Bachelor i religion og samfunn (3 år)
 • Master in Religion and Diversity: Conflict an Coexistence (2 år)
 • Master i Kristendomsstudier (2 år)
 • Master i religion og samfunn (2 år)
 • Master in Religious Roots of Europe (2 år)
 • Erfaringsbasert master i Ledelse, etikk og samtalepraksis (2 år)
 • Erfaringsbasert master i praktisk teologi (2-4 år)
 • Teologi - profesjon (6år, gir graden cand.theol.)
 • Ph.d.-programmet (normert til 3 år)

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ a b c Det teologiske fakultetets historie - Det teologske fakultetet. Lest 13. november 2015
 2. ^ «Studieprogrammer - Det teologiske fakultet». www.tf.uio.no (norsk). Besøkt 25. april 2019. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata