Det teologiske fakultet (UiO)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det teologiske fakultet
Domus Theologica UiO.jpg
Grunnlagt1811
TypeFakultet ved UiO
DekanAud Valborg Tønnessen
Direktør Dag Myhre-Nielsen
Beliggenhet Blindernveien 9
Studenter395 (2013)
Ansatte61 (2013)
Nettstedwww.tf.uio.no

Det teologiske fakultet
59°56′11″N 10°43′33″Ø

Det teologiske fakultet ble dannet i 1811, som en av de fire første fakulteter ved opprettelsen av Universitetet i Oslo (UiO), da Det kongelige Frederiks Universitet eller Universitas Regia Fredericiana.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det teologiske fakultet ble opprettet i 1811, som det første fakultet ved det som da het «Universitas Regia Fredericiana», nå UiO. Frem til 1908, da Det teologiske Menighetsfakultet ble opprettet var fakultetet det eneste stedet i Norge hvor det ble utdannet teologer.[1]

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Frem til 1860 var de fleste som ble uteksaminert ved universitetet, teologer. I begynnelsen var aktiviteten ved universitetet hovedsakelig knyttet opp til undervisning, og i perioden mellom 1815-1879 avla tilsammen 4442 studenter embetseksamen ved universitetet. Av disse var det 1601 studenter som tok teologisk embetseksamen.[1]

Fakultetet opplevde en særlig vekst på slutten av 80-tallet og utover på 90-tallet. Spesielt tydelig ble dette første gang i 1991 med overføringen av kristendomsfaget fra det humanistiske fakultet til det teologiske fakultet. Dette resulterte i store studentkull og øket lærerstab. Etterhvert ble også nye fagområder tillagt fakultetets portefølje, slik som diakoni- og profesjonsfagene, og senest de interreligiøse studiene. I 1988 begynte fakultetet å tilby utdannelse innenfor kristendomskunnskap, og i 1995 innenfor helsefag (diakoni).

Utviklingen av studietilbudet ved Det teologiske fakultet[rediger | rediger kilde]

Mens fakultetes studietilbud fra begynnelsen kun besto av profesjonsstudiet i teologi, har fakultetet i dag et langt bredere studietilbud. Den kanskje viktigste endringen kom i 1990, da kristendomskunnskap ble flyttet over fra Det humanistiske fakultet.

Dette var et fagområde som i utgangspunktet ble opprettet på 1960-tallet med tanke på kristendoms- og religionsundervisning i grunn- og videregående skole.

Utvidelsen fortsatte i 1995 da helsefag hovedfag, studieretning diakoni, nå masterprogrammet i profesjonsetikk og diakonivitenskap; ble opprettet. I og med dette fagområdet, utvidet fakultetet nedslagsfeltet både til annen kirkelig utdanning enn teologien, men også mer generelt til helsesektoren.

Fakultetet har i de senere årene også fokusert på internasjonale studier, og i 1998 ble Master of Philosophy in Contextual Theology opprettet. Dette programmet har i hovedsak hatt studenter fra afrikanske og asiatiske land, og har bidratt til å gjøre studentmiljøet mer mangfoldig og internasjonalt.

Utover på 1990- og 2000-tallet styrket fakultetet de mer generelle religionsfaglige feltene, med fokus på interreligiøse studier og religionsdialog. I 2006 ble masterprogrammet i religion og samfunn opprettet, og fra høsten 2010 tilbyr fakultetet også et bachelorprogram i religion og samfunn.

Fokuset på interreligiøse studier og fakultetets sterke tradisjoner for historisk forskning har også ført fakultetet inn i et internasjonalt samarbeid om Masters Programme in Religious Roots of Europe. Programmet startet i 2009, og er et samarbeid mellom seks nordiske universiteter.

Ansatte ved fakultetet[rediger | rediger kilde]

Fram til 1849, da fakultetet fikk en fjerde stilling, var det tre lærere ved fakultetet. I 1876 ble den femte vitenskapelige stillingen opprettet. Tilsammen har rundt 60 personer innehatt professorater ved fakultet.[1]

Studietilbud[rediger | rediger kilde]

Teologisk fakultet forvalter og tildeler gradene bachelor, master og candidatus/a theologiae. Fakultetet tildeler også forskningsgraden ph.d. innenfor fagområdene teologi og kristendomskunnskap.

Fakultet tilbyr følgende studieprogram som fører frem til gradene over:[2]

 • Årsenhet i kristendom (1 år)
 • Årsenhet i teologi (1 år)
 • Bachelor i religion og samfunn (3 år)
 • Master in Religion and Diversity: Conflict an Coexistence (2 år)
 • Master i Kristendomsstudier (2 år)
 • Master i religion og samfunn (2 år)
 • Master in Religious Roots of Europe (2 år)
 • Erfaringsbasert master i Ledelse, etikk og samtalepraksis (2 år)
 • Erfaringsbasert master i praktisk teologi (2-4 år)
 • Teologi - profesjon (6år, gir graden cand.theol.)
 • Ph.d.-programmet (normert til 3 år)

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c Det teologiske fakultetets historie - Det teologske fakultetet. Lest 13. november 2015
 2. ^ «Studieprogrammer - Det teologiske fakultet». www.tf.uio.no (norsk). Besøkt 25. april 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]