Det utdanningsvitenskapelige fakultet (UiO)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det utdanningsvitenskapelige fakultet
Helga Engs hus Blindern.jpg
Grunnlagt1. januar 1996
TypeFakultet
DekanRita Hvistendahl
Beliggenhet Blindern
Nettstedwww.uv.uio.no

Det utdanningsvitenskapelige fakultet, også kalt UV-fakultetet eller UV, er et av åtte fakulteter ved Universitetet i Oslo. Fakultetet driver flerfaglig forskning og tilbyr utdanning i fagområder som har å gjøre med utdanning. Det består av Institutt for lærerutdanning og skoleforskning, Institutt for spesialpedagogikk, Institutt for pedagogikk, Centre for Educational Measurement (CEMO) samt senteret InterMedia.

Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling holder til i Niels Henrik Abels hus, mens Institutt for spesialpedagogikk og Institutt for pedagogikk sammen med fakultetets administrasjon holder til i Helga Engs hus. Centre for Educational Measurement holder til i Nemko-bygget i Gaustadalleen. I 2018 hadde faktultet 118 vitenskaplige ansatte, ca 3700 studenter og 88 doktorgradstipendiater.

Fakultetets historie[rediger | rediger kilde]

Fakultetets historie går tilbake til 1. januar 1996, da Institutt for pedagogikk, Institutt for lærerutdanning og skoleforsking, Institutt for spesialpedagogikk og Centre for Educational Measurement (CEMO) ble samlet i et felles fakultet. De tre instituttene og senteret som ble samlet til et fakultet har likevel en langt eldre historie . I 1907 ble Pedagogisk seminar etablert og dette utviklet seg senere til Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling. Institutt for pedagogikk ble grunnlagt i 1938 under navnet Pedagogisk forskingsinstitutt. Da med Helga Eng som første professor i pedagogikk, en av bygningene fakultetet holder til i er oppkalt etter henne. Institutt for spesialpedagogikk har sitt opphav i Statens spesiallærerhøgskole, som fra starten i 1961 var en selvstendig institusjon, og først i 1990 ble underlagt Universitetet i Oslo.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]