Hopp til innhold

Tullinløkka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tullinløkka
Tullinløkka i april 2010 med den såkalte Kunsthallen eller «Frosken» som ble oppført i 2005.
Basisdata
LandNorge
KommuneOslo kommune

Kart
Tullinløkka
59°54′59″N 10°44′11″Ø

Tullinløkka er plassen som ligger mellom Kristian IVs gate (på andre siden ligger Universitetshagen) og Kristian Augusts gate i Oslo.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tullinløkka var opprinnelig den nordligste delen av eiendommen Ruseløkka (en del av bymarken i Christiania) og har navn etter kjøpmannen og hoffintendanten Claus Tullin (1764–1830) som var siste privatperson som eide den.

Staten overtok eiendommen i 1837, og den ble mye brukt som idrettsplass for barn og ungdom. I årene 1877 til 1881 ble bygningene til Norges geografiske oppmåling (som nå er Statens kunstakademi) og Skulpturmuseet, kjent som Nasjonalgalleriet – i dag Nasjonalmuseet – oppført på hver sin side av plassen. I 1883 fungerte Tullinløkka som utstillingsområde for Den Norske Kunst og Industriutstilling. I 1890-årene var Tullinløkka samlingssted for flere store politiske demonstrasjoner. Historisk museum ble oppført i 1898–1903.

Det er avholdt tre arkitektkonkurranser om utvikling av det gjenværende arealet mellom Historisk museum og Nasjonalgalleriet, som gjennom nesten hele 1900-tallet ble brukt som parkeringsplass. Nasjonalmuseet bygde en kunsthall der i 2005, og de benyttet også plassen til «Kyss Frosken»-utstillingen samme år. I 2011 ble det anlagt park på hele plassen, med fire grusganger som ledet til et område som var tilrettelagt for midlertidige aktiviteter som marked og utstillinger.[1]

Plassens fremtid er igjen uviss, etter at planene om Nasjonalmuseets nybygg på Tullinløkka er skrinlagt til fordel for Vestbanetomten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tullinløkka blir park.» park & anlegg 5/2011, side 61.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]