Hopp til innhold

Dekan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flere betydninger: Dekan (kjemi)

Dekan (fra latin decanus, eg. «leder for ti soldater») er en betegnelse med en rekke betydninger. Blant annet brukes betegnelsen om en person som leder et fakultet ved et universitet, og som er valgt av og blant de vitenskapelig ansatte (normalt professorene). Det brukes i en del land om en kirkelig embetsmann som leder prestene i et distrikt eller et domkapittel. Det er også brukt på lederen for kardinalkollegiet i Den katolske kirke.

Dekanus er maskulin form; den feminine er dekana. Ordet blir på norsk i nyere tid av og til også skrevet dekan, som er en kjønnsnøytral form. Språkrådet anbefaler bruk av den kjønnsnøytrale formen som akademisk tittel.[1]

Ved universiteter er det vanlig at dekanen har en valgt stedfortreder. Denne blir da betegnet som prodekan (også skrevet prodekanus/prodekana), på samme måte som prorektor ofte er tittelen på rektors stedfortreder. Det latinske ordet pro kan bl.a. bety «på vegne av» eller «i stedet for». Dekaner kan i Norge bli nominert av både studenter og ansatte.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Språkrådets skriveråd for kjønnsnøytralt språk. sprakradet.no besøkt 1. mai 2015.