Børsen (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Børsen
Beliggenhet
AdresseTollbugata 2
LandNorge
StrøkKvadraturen
StedOslo
Historiske fakta
Formålbørsvirksomhet
Eier(e)Euronext Nordics Holding
ArkitektChristian Heinrich Grosch
Påbegynt1827
Ferdigstilt1829
Kart
Kart
Børsen
59°54′32″N 10°44′52″Ø

Børsen, i Tollbugata 2 i Oslo, ble oppført i årene 1827–1829[1] etter tegninger av arkitekt Christian Heinrich Grosch (1801–1865). Børsen søkte i 1822 staten om å få bygge på Grønningen (i dag kalt Børshagen), den første og eneste offentlige park i datidens Christiania. Grosch måtte i 1827 forlate stillingen som assistent for slottsarkitekt H.D.F. Linstow fordi Stortinget nektet å bevilge penger til byggingen av Slottet, og var dermed ledig for sitt første oppdrag i hovedstaden.

Hans børsbygning, som bare utgjør en tredjepart av den nåværende, ble reist i én etasje på en høy kjeller for fremvisning og omsetning av varepartier. Fasaden mot Tollbugata domineres av en bred midtgavl båret av fire doriske søyler mellom anter. I dette tidlige verket fulgte Grosch de klassisistiske idealene som ble forfektet av hans læremester under studiene ved Akademiet i København, professor Christian Frederik Hansen. Børssalen ble brukt som møtelokale for bystyret i Kristiania til 1880.

Mellom 1909 og 1911 ble børsbygningen utvidet etter tegninger av arkitekt Carl Michalsen. Det ble oppført to sidefløyer og en tverrfløy, slik at anlegget kom til å oppta nesten hele parkkvartalet. Tilbygget ble reist i oppsluttende stil. Det omsluttet en gårdshage med fontene og Merkur-statue. Ved en ombygging i 1987 ble hagen overbygget og tatt i bruk som ny børssal.

23. april 1927 ble børsbygningen fredet av Riksantikvaren.[2]

I dag skjer all handel på Oslo Børs elektronisk, bygningen inneholder ikke lenger den fysiske markedsplassen for verdipapirer. Børssalen er i dag kontorer.

Børshagen[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Børshagen

Børshagen er en park som ligger rundt Børsen. Den var Oslos første offentlig anlagte park i 1819, den gang med navnet «Grønningen». Parken avgrenses av Tollbugata i nord, Strandgata i øst, Rådhusgata i sør og Fred Olsens gate i vest. Europavei 18 passerer ved det sydøstlige hjørnet av parken. Parken er ca. 4 dekar stor. Børshagen er gjerdet inn og ikke tilgjengelig for publikum.

Foran inngangen til Børsen står en fontenefigur i bronse av den romerske handelsguden Merkur, gitt av grosserer Conrad Langaard ved innvielsen av tilbygget til Børsen i 1911. På sokkelen finnes fire løvehoder.

Børshagen brukes også om den indre hagen midt i børsbygningen. Denne hagen fikk glasstak i 1988.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (no) «Børsen (Oslo)». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.