Sommerfrydparken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sommerfrydparken
Sommerfrydparken sett fra øst
Kart
Sommerfrydparken
59°54′42″N 10°43′30″Ø

Sommerfrydparken er en park i Oslo på cirka 3 000 kvadratmeter som ble regulert til offentlig friområde i 1999. Den ligger over det gamle jernbanesporet inn mot Vestbanen, mellom Ruseløkkveien og Munkedamsveien. Den formelle adressen er Munkedamsveien 37.

Sommerfrydparken ligger omtrent der den opprinnelige Sommerfrydløkken lå. Denne skiftet i 1819 navn til Helverschous løkke da Niels Helverschou kjøpte den fra konditor Caspary som igjen hadde kjøpt den fra restauratøren Friedrich Thoms. Alle disse tre drev serveringssted på dette stedet, og her holdt også «Skydeselskabet Christian Augusts Venner» til.

Den nåværende Sommerfrydparken ble regulert og anlagt som en kompensasjon til lokalbefolkningen etter utbyggingen langs jernbanelinja. Flere ganger siden har det forekommet forsøk å få bygge ut tomta, men de er blitt avvist enten av planmyndigheter eller av bystyret.

Byantikvaren vurderer det som svært uheldig at det regulerte friområdet, den gamle jernbanetraseen, foreslås regulert til kontor-, bolig- og andre næringsformål. Etter Byantikvarens vurdering er det viktig å bevare mest mulig av den gamle jernbanetraseen som et grønt og åpent friområde og som et sammenhengende samferdselshistorisk kulturmiljø.

Byantikvaren i Oslo[1]

Siden har Winta Eiendom lagt fram planer i flere runder, men fått avslag. I 2014 ble et forslag avvist av planmyndighetene,[2] men brakt inn til bystyrebehandling før det ble trukket. I 2017 lanserte de nye planer overfor plan- og bygningsetaten som også ble avvist.[3] I mars 2021 avviste bystyret på nytt et forsøk på å bygge i parken. Våren 2023 har en representant for "Munkedamsveien 37 A/S", som fester tomten, kunngjort at man ønsker å prøve seg med et forslag om å bygge et hus med fire etasjer.[4]

Ruseløkka/Skillebekk beboerforening har ved flere anledninger engasjert seg i saken.

Parken ble oppgradert i 2015 etter et nytt bystyrevedtak[5]. Den fungerer som en grønn lunge i et tett bebygget, sentrumsnært boligområde. For folk i den gamle arbeiderboligen (Ruseløkkveien 60) og de som arbeider og går skole i Vika Atrium, skaper parken gode lysforhold.

I Sommerfrydparken finnes benker og busker samt en stor petanquebane.

Parken har en egen side på Facebook.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Byantikvarens uttalelse 2004». Besøkt 3. desember 2019. 
  2. ^ «PBE 2014». Besøkt 10.3.2020. 
  3. ^ «PBE 2017». Besøkt 10.3.2020. 
  4. ^ «Logg inn på Facebook». Facebook. Besøkt 9. april 2023. 
  5. ^ «Samferdsels- og miljøkomiteens innstilling» (PDF). Besøkt 9.3.2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]