Trygg Trafikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trygg Trafikk
TypeForening/lag/innretning
Org.nummer970 133 410
Stiftet1. juni 1956
LandNorge
HovedkontorOslo
StyrelederTomas Iver Hallem
FormålTrafikksikkerhet
Nettstedhttps://www.tryggtrafikk.no/ (norsk), https://www.tryggtrafikk.no/om-oss/norwegian-council-for-road-safety/ (engelsk)

Trygg Trafikk (TT) er en norsk medlemsorganisasjon som arbeider for økt trafikksikkerhet. Trygg Trafikk er et bindeledd mellom frivillige aktører og offentlige myndigheter som har ansvaret for trafikksikkerheten i Norge. TT har fylkesavdelinger over hele landet.

TT ble dannet i 1956 under navnet Landsforeningen til fremme for Trygg Trafikk, på initiativ fra Samferdselsdepartementet. Trygg Trafikk opprettet Barnas Trafikklubb i 1966.

«Ikke tøft å være død»[rediger | rediger kilde]

«Ikke tøft å være død» er en trafikksikkerhetskampanje rettet mot ungdom. Etablert i Trondheim i 1985 av tidligere profesjonell fotballspiller Arne Dokken og politimannen Birger Andreas Myrstad. Kampanjen ble landsomfattende i regi av Trygg Trafikk i 1987.

De to første årene ble prosjektet gjennomført ved at Dokken og Myrstad sammen med trafikkskadde Jon Steinar Kvaale, alvorlig skadet i en motorsykkelulykke i 1978, besøkte 9. klassetrinn i ungdomsskolen. Fokus Bank stilte ekspertise og midler til rådighet for utvikling og gjennomføring. Til sammen 10000 ungdommer i målgruppen fikk besøk av teamet. Det ble fokusert på sammenhengen mellom handling og konsekvens, ansvaret for å si fra og all trening som trengs for å komme tilbake ved skade. Først og fremst ble søkelyset satt på konsekvensen av trafikkulykker mht død, alvorlig skade, invaliditet, de uskyldige ofre, samfunnskostnader og ikke minst den sorg som oppstår når mennesker blir skadet eller dør som følge av helt unødvendige ulykker. Kampanjen ble evaluert av Sintef i 1986 med godt resultat. Dokken, Kvaale og Myrstad mottok påskjønnelser i form av priser fra blant andre Sør-Trøndelag fylke, Norsk Bilbransjeforbund og ble også tildelt Trygg Trafikks gullnål.

I 1987 videreførte Trygg Trafikk prosjektet i samarbeid med Norges Handikapforbund og med støtte fra ulike sponsorer. Det ble opprettet team i hvert fylke, og kampanjen kjøres fremdeles 25 år etter oppstarten. Mange kjente idrettspersonligheter fra ulike idrettsgrener, trafikkskadde og politifolk har gitt sine betydelige bidrag i årenes løp.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.