Bremsneshatten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bremsneshatten sett fra Kristiansund. I bakgrunnen sees Stemshesten.

Bremsneshatten er et karakteristisk fjell på Bremsnes på øya og i kommunen Averøy i Møre og Romsdal. Fjellet stikker opp som en rauk over strandflaten, som ellers er typisk landskap i ytre del av Averøya.

Fjellets form[rediger | rediger kilde]

Bremsneshatten stikker 129,4 m over havoverflaten [1]. Fjellets topp er tilnærmet flatt, og har et areal på ca 80 mål. Fjellsidene er ganske bratte, slik at fjellets silhouett blir spesiell. Det går sti over og rundt fjellet.

Fjellet som méd[rediger | rediger kilde]

Fjellet har fått sitt navn fordi folk - i flere hundre år - har sett at det likner på en hatt. I en fortid som lå enda lenger bakover i tid var hodeplagget vi kaller for hatt ukjent; de så andre likheter.

Sjøfolk og fiskere brukte fjellene i landet innenfor aktivt til navigasjon i sitt yrkesliv på havet. For å vite hvor fiskeplassene var tok man méd - to linjer som krysset hverandre ga et punkt, og da kunne man finne den riktige posisjon. Siktelinjene var basert på et nært og fjernere siktepunkt.

Brimillen - et eldre navn[rediger | rediger kilde]

Bremsneshatten liknet en sel som stikker hodet opp av vannet.

Bremsnes er en gammel gård, og mye tyder på at gården har hentet sitt navn fra det karakteristiske fjellet like ved. Nils Hallan har utledet hvordan fjellet opprinnelig har navn etter en brimill, en steinkobbehann, en stor sel som stikker hodet opp av vannet. Han antar at fjellet har hett Brimillen eller noe liknende, og dette ga navn til gården [2]. Ordet brimill har man mistet betydningen av og fjellet fikk et nytt navn, basert på en annen likhet.

Bremsneshula[rediger | rediger kilde]

I Bremsneshatten er det ei hule som er lett tilgjengelig for interesserte.

Arkeologiske funn[rediger | rediger kilde]

I hula og i landskapet rundt Bremsneshatten er det gjort rike arkeologiske funn fra steinalderen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]