Niels Lauridsen Arctander

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Niels Lauridsen Arctander
Født1561Rediger på Wikidata
Død1. nov. 1616[1]Rediger på Wikidata
BeskjeftigelsePrest Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetNorge

Niels Lauridsen Arctander (født 1561 i KvernesNordmøre, død 1. november 1616) var en norskfødt biskop i Viborg.

Han stammet på farssiden fra en sjællandsk slekt, som var kommet til Norge på reformasjonstiden. Faren, Laurids Nielsen, var først prest i Kvernes, men døde i 1596 som erkedegn i Trondheims domkapittel og prest i Stjørdal. Moren, Magdalene Sigvardsdatter, var en prestedatter fra Verdal. Under sin skolegang i Trondheim synes han en lang tid å ha bodd hos en bror faren, borgermester Peder Nielsen. Han ble student i 1578, og da han i 1583 for siste gang besøkte hjembyen, oppfordret lensmannen i Trondheim, Christian Friis til Borreby, ham til å fortsette studiene i utlandet.

På lensmannens bekostning oppholdt han seg deretter et år i Marburg, hvor han ble innskrevet ved universitetet i juni 1584. Pesten, som jaget mange av studentene fra byen det følgende året, har nok fremskyndet avreisen hans. Men alt tidligere synes mektige venner å ha henledet oppmerksomheten på ham. 6. juni 1585 preket han, kanskje etter kong Frederik IIs ønske, i Vor Frue Kirke i København, og innen slutten av samme måned ble han ordinert til slottsprestKøbenhavns slott. Siden han senere også nevnes som hoffprest, har han kanskje hatt begge embeder en kort tid.

Han vant snart et ansett navn både som asketisk forfatter og som praktisk sjelesørger. I 1588 utga han et skrift om Guds Enighed oc hellige Trefoldighet, som var utarbeidet på grunnlag av den nevnte prekenen i Vor Frue Kirke. Det er en jevn, enfoldig fremstilling av skriftens lære om Guds vesen og egenskaper. I det hele tatt fremtrer han i sine skrifter som praktisk Bibelteolog og fastholder som en hovedregel, at Bibelen skal forklares ved Bibelen selv. Dette betoner han særlig i skriftet Davids Poenitentz, en utlegning av Davids syv botssalmer, som utkom i 1594. Det var en oversettelse av noen latinske prekener, han hadde holdt på Københavns Slot. På samme tid utarbeidet han et trøsteskrift, kalt Troens Triumph oc Seyer, for en god venn. Det ble først utgitt i 1604 etter manges oppfordring. Senere oversatte han på lensmann på Københavns slott Ditlev Holcks ønske Niels Hemmingsens to skrifter De gratia universali til dansk.

I 1595 ble han av regjeringsrådet utnevnt til biskop over Viborg stift. Som biskop forsøkte han å opphjelpe kirke- og skoletukten, og arbeidet for å øke prestenes og lærernes inntekter. Han hadde i 1614 sete i den kommisjonen som dømte i saken mellom Resen og Kock på møtet i Kolding, og senere var han i København biskopenes mest fremtredende talsmann i stridighetene mellom Resen og mennene av Niels Hemmingsens skole.

Han har skrevet salme nr. 177 i Kingos salmebok: Det er Guds vilje og hans bud

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Guds Enighed oc hellige Trefoldighet (1588)
  • Davids Poenitentz (1594)
  • Troens Triumph oc Seyer (1604)
  • Psalmer oc aandelige Viser (1607)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dansk biografisk leksikon, Dansk Biografisk Leksikon-ID Niels_Lauridsen_Arctander[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]