Hege Schøyen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hege Schøyen
Født22. mai 1957[1][2]Rediger på Wikidata (65 år)
OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, sanger, komiker, teaterskuespiller, filmskuespillerRediger på Wikidata
Utdannet ved Hartvig Nissens skole, Toneheim FolkehøgskoleRediger på Wikidata
Ektefelle Arild Andersen (1991–)[3]Rediger på Wikidata
Mor Eli Skolmen RygRediger på Wikidata
Søsken Anne RygRediger på Wikidata
Barn Jakob Schøyen AndersenRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser
IMDbIMDb

Hege Schøyen (født 1957) er en norsk skuespiller, komiker og sanger. Hun har særlig vært aktiv på revyscenen, men har også hatt flere opptredener på TV.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hun tok utdannelse ved Norges Musikkhøyskole med sang som hovedfag. Etter utdannelsen arbeidet hun som korist til hun debuterte på scenen i stykket Med floss på katta i 1982 på Chat Noir. I 1984 hadde hun blitt lagt såpass merke til at hun ble portrettert i portrettserien Vær så god neste!NRK-TV.[4] Sitt store gjennombrudd fikk hun i 1986 med monologen Stælken Gundersen, på samme scene. På revyscenen har hun blant annet arbeidet med Vazelina Bilopphøggers, Dizzie Tunes, Sven Nordin, Nils Vogt, Øystein Sunde, Linn Skåber og Cecilie Steinmann Neess, og på TV med Øivind Blunck og Kjersti Holmen. Hun ble landskjent som den undrende, tyggegummityggende Bitten i TV-serien Blikkbåx som gikk på NRK på slutten av 1980-tallet og begynnelsen på 1990-tallet. Hege Schøyen dukket her opp annenhver uke og alternerte med Øivind Blunck i rollen som Reidar. Det ble utgitt både CD og video av denne serien. På 90-tallet var hun blant annet programleder i ungdomsprogrammet Midt i smørøyet.

Hun har også medvirket i noen filmer. Blant annet hadde hun hovedrollen i Suffløsen fra 1999. En rolle som innbrakte henne Filmkritikerprisen.

I 2003 var hun med i TV-programmet Hege & Holmen hvor hun spilte sammen med Kjersti Holmen og i 2006 var hun aktuell med teaterstykket På ville veier sammen med Nils Vogt og Sven Nordin. I 2011 spilte hun i Nattens umusikalske dronning sammen med Jan Martin Johnsen. Stykket var en komedie om Florence Foster Jenkins og ble satt opp på Chat Noir. I 2011 hadde hun hovedrollen i humorserien Sara & SelmaTV 2. Fra 2013 har hun hatt en rekke sceneopptredener sammen med Linn Skåber og Cecilie Steinmann Neess; Først med forestillingen Latter på Latter[5] (også vist på NRK-TV)[6] og fra 2018 med Tre elefanter i rommet.[7]

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Hege Schøyen giftet seg i 1991 med jazzmusikeren Arild Andersen. Deres felles barn er Jakob Schøyen Andersen og Line Schøyen Andersen. Hun er datter av møbelhandler Erik Schøyen (1931–2008) og fjernsyns- og filmregissør Eli Skolmen. Hun er niesen til Jon Skolmen og søster til skuespilleren Anne Ryg.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

TV og video[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Deltar på

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ČSFD, ČSFD person-ID 14736[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Internet Movie Database, IMDb-nummer nm0778278, besøkt 11. juli 2016[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «Vær så god neste! Hege Schøyen». Besøkt 27. september 2020. 
  5. ^ «Latterlige damer». www.vg.no. 2013. Besøkt 27. september 2020. 
  6. ^ «Latter på Latter». Besøkt 27. september 2020. 
  7. ^ «Showanmeldelse «Tre elefanter i rommet»: Østrogenbombe». www.vg.no. 2018. Besøkt 27. september 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]