Hopp til innhold

Lorenzo Costa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lorenzo Costa
Født1460[1]Rediger på Wikidata
Ferrara
Død5. mars 1535[2][3]Rediger på Wikidata
Mantova
BeskjeftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata

«Den hellige familie»,Musée des Beaux-Arts, Lyon.

Lorenzo Costa (født 1460 i Ferrara, død 3. mai 1535 i Mantova) var en italiensk maler fra renessansen.

Han var født i Ferrara, men flyttet til Bologna i sine tidlige tyveår, og påvirket Bolognaskolen.[trenger referanse] Allikevel betrakter andre ham som et produkt av Ferraraskolen.[trenger referanse] Det er mange som hevder at han ble undervist av Cosimo Tura.[trenger referanse]

Mellom 1506 og 1513 malte han sitt berømte «Madonna og barnet med Bentivoglio-familien» og andre fresker på veggene i Bentivoglio-kapellet i San Giacomo Maggiore, og han fulgte opp dette med mange andre arbeider. Han var en god venn av Francesco Francia, som var svært påvirket av ham.[trenger referanse] Costa arbeidet sammen med Francia for familien Bentivoglio i Bologna og malte portretter og religiøse motiv. I 1507 etterfulgte han Andrea Mantegna som maler ved hoffet i Mantova. I 1509 dro han til Mantova, hvor hans elev var markien Francesco Gonzaga, og hvor han til sist døde.

«Maria»

Hans «Madonna og barnet på tronen» finnes i nasjonalgalleriet i London, men hans hovedarbeider er i Bologna. Hans sønner Ippolito og Girolamo var også malere, og det var også Girolamos sønn, Lorenzo den yngre. De mange samtidige som jobbet med eller under ham omfattet Cosimo Tura, Dosso Dossi og Ludovico Mazzolino.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ RKDartists, rkd.nl, besøkt 23. august 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Bartsch's Le Peintre Graveur[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Encyclopædia Britannica, fullverk tilgjengelig på www.britannica.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]