Lorenzo Costa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lorenzo Costa
064 le vite, lorenzo costa.jpg
Født1460[1]
Ferrara
Død3. mai 1535[2]
Mantova
Beskjeftigelse Kunstmaler

«Den hellige familie»,Musée des Beaux-Arts, Lyon.

Lorenzo Costa (født 1460 i Ferrara, død 3. mai 1535 i Mantova) var en italiensk maler fra renessansen.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han var født i Ferrara, men flyttet til Bologna i sine tidlige tyveår, og påvirket Bolognaskolen. Allikevel betrakter andre ham som et produkt av Ferraraskolen. Det er mange som hevder at han ble undervist av Cosimo Tura.

Mellom 1506 og 1513 malte han sitt berømte «Madonna og barnet med Bentivoglio-familien» og andre fresker på veggene i Bentivoglio-kapellet i San Giacomo Maggiore, og han fulgte opp dette med mange andre arbeider. Han var en god venn av Francesco Francia, som var svært påvirket av ham. Costa arbeidet sammen med Francia for familien Bentivoglio i Bologna og malte portretter og religiøse motiv. I 1507 etterfulgte han Andrea Mantegna som maler ved hoffet i Mantova. I 1509 dro han til Mantova, hvor hans elev var markisen Francesco Gonzaga, og hvor han til sist døde.

«Maria»

Hans «Madonna og barnet på tronen» finnes i nasjonalgalleriet i London, men hans hovedarbeider er i Bologna. Hans sønner Ippolito og Girolamo var også malere, og det var også Girolamos sønn, Lorenzo den yngre. De mange samtidige som jobbet med eller under ham omfattet Cosimo Tura, Dosso Dossi og Ludovico Mazzolino.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]