Hopp til innhold

Pilion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pilion
Πήλιο
Datagenerert satellittbilde av Pilion og halvøya fjellet ligger på
Høyde 1 651 moh.
Primærfaktor 1 473 meter
LandHellas
Kart
Pilion
39°26′00″N 23°03′00″Ø

Pilion (gresk Πήλιο, Pilio) er et fjell sørøst i Thessalia i Hellas, som danner en halvøy mellom Pagastikobukta og Egeerhavet.

I gresk mytologi var Pilion (som fikk navn etter den mytiske kongen Peleos, far til Akilles) hjemsted til kentauren Khiron, læremester for mange greske helter, som Jason, Akilles, Thesevs og Herakles.

I dag hører Pilion til prefekturet Magnesia og omfatter 24 landsbyer, bl.a.

Fjellet er dekket av skog som bøk, eik, lønn og kastanje. Pilion har vært en turistattraksjon i mange år, og har mange stier og store strender med sand eller småstein.

Pilion er dekket av skog.

Elektrisitet, radio og biler ble først introdusert på 1950-tallet, bortsett fra i Volos, som hadde fått dette tidligere. Fjernsyn kom til halvøya i 1970- og 1980-årene, og datamaskiner og Internett sent på 1990-tallet. Den nordlige delena av Pilion ble rammet av en skogbrann i juni 2007, som ødela skoger i sentrale områder av fjellet. Brannen varte i flere dager, og flere landsbyer ble ødelagt. I august 2007 kunne man se at flere trær i skogen begynte å få blader igjen, mens bukser vokste opp på bakken.

Fra toppen av fjellet kan man se dalene omkring, fjellene vest i Magnesia, sletten i Thessalia og de omliggende fjellene, Mavrovouni, Evvia, Sentral-Hellas og de nordlige Sporadene.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]