Pilion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pilion
Πήλιο
Datagenerert satellittbilde av Pilion og halvøya fjellet ligger på
Høyde 1 651 moh.
Primærfaktor 1 473 meter
LandHellas
Kart
Pilion
39°26′00″N 23°03′00″Ø

Pilion (gresk Πήλιο, Pilio) er et fjell sørøst i Thessalia i Hellas, som danner en halvøy mellom Pagastikobukta og Egeerhavet.

I gresk mytologi var Pilion (som fikk navn etter den mytiske kongen Peleos, far til Akilles) hjemsted til kentauren Khiron, læremester for mange greske helter, som Jason, Akilles, Thesevs og Herakles.

Geografi[rediger | rediger kilde]

I dag hører Pilion til prefekturet Magnesia og omfatter 24 landsbyer, bl.a.

Fjellet er dekket av skog som bøk, eik, lønn og kastanje. Pilion har vært en turistattraksjon i mange år, og har mange stier og store strender med sand eller småstein.

Historie[rediger | rediger kilde]

Pilion er dekket av skog.

Elektrisitet, radio og biler ble først introdusert på 1950-tallet, bortsett fra i Volos, som hadde fått dette tidligere. Fjernsyn kom til halvøya i 1970- og 1980-årene, og datamaskiner og Internett sent på 1990-tallet. Den nordlige delena av Pilion ble rammet av en skogbrann i juni 2007, som ødela skoger i sentrale områder av fjellet. Brannen varte i flere dager, og flere landsbyer ble ødelagt. I august 2007 kunne man se at flere trær i skogen begynte å få blader igjen, mens bukser vokste opp på bakken.

Panorama[rediger | rediger kilde]

Fra toppen av fjellet kan man se dalene omkring, fjellene vest i Magnesia, sletten i Thessalia og de omliggende fjellene, Mavrovouni, Evvia, Sentral-Hellas og de nordlige Sporadene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]