Nestor (mytologi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nestor og hans sønner ofrer til Poseidon ved stranden av Pylos. Attisk rødfigur kratér, 400-380 f.Kr.

Nestor (gresk: Νέστωρ) er i gresk mytologi sønn av Kloris og kong Nelevs av Pylos. Han ble selv konge etter at Herakles hadde drept Nelevs og alle Nestors søsken.

Nestor var en av argonautene, han kjempet mot kentaurene og var med i jakten på villsvinet i Kalydon. Sammen med sønnene Antilokos og Trasymedes kjempet han på akhaienes (gresk) side i trojanerkrigen.

Enda Nestor var en gammel mann da krigen tok til, gjorde han seg bemerket med stort mot og store talegaver. I Iliaden gir han ofte råd til de yngre krigerne, og han råder Agamemnon og Akilles til å forsones. Han er for gammel til å delta i selve kampen, men han leder de pyliske troppene fra sin hestestridsvogn. I lekene under gravferden etter Patroklos forteller han Antilokos hvordan han skal vinne vognløpet.

Selv om Homer framstiller Nestor som en respektert gammel mann, rammes han også av mild ironi flere steder i Iliaden. Hvert råd han gir til de yngre krigerne, innledes med en lang og omstendelig beretning om hvordan han selv i sine yngre dager opptrådte i en lignende situasjon.

I Odysseen er Nestor trygt tilbake i Pylos, og Odyssevs' sønn Telemakhos oppsøker han for å få rede på farens skjebne. Nestor tar gjestfritt imot ham, men kan ikke gi noen opplysninger om Odyssevs. Etter en stund å ha vært utsatt for den gamles utførlige gjestfrihet, rådes Telemakhos av Nestors sønn Pisitratos til å reise hjem.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Homer: Iliaden, I, II og IV
  • Homer: Odysseen, III