Tiggermunk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Giotto: «Frans av Assisi gir sin far alle eiendeler tilbake.» Maleri av Giotto (1266–1337).
Buddhistisk tiggermunk ber om almisser ved Potalapalasset i Lhasa i Tibet 1993.

Tiggermunker eller mendicanter, fra latin mendicare, «tigge», er munker som tilhører munkeordener hvor fattigdomskravet ikke alene omfattet den enkelte munk, men hele hans munkeorden som sådan. Det var tiggermunkenes kjennetegn var at de ikke var bundet til et bestemt sted. Å gå inn i en tiggerorden vil si å bli opptatt i ordenen, ikke i et bestemt kloster. Det betydde ikke at tiggerordenene var uten klosteranlegg, men munkene ble ofte sendt rundt fra et kloster til et annet innenfor ordenen.

De viktigste tiggerordener er:

Det var Frans av Assisi som påla sine brødre at de ikke måtte motta penger og at de skulle tjene sitt daglige brød ved å arbeide. Kunne de ikke det skulle de heller ikke skamme seg over å tigge for føden.

I forhold til tidligere ordener, først og fremst benediktinerordenen, utmerket tiggerordenene seg for sin mobilitet. Benediktinere hadde avlagt løfte om stabilitas, om ikke å forlate sitt kloster. Tiggerbrødrene, som tilhørte en ny form for munkeorden med mange ordenshus (konvent) over store deler av den kristne verden, kunne isteden ferdes fra et av sine mange klostre til et annet på ulike predikantturer eller for selv å få undervisning. Tiggerordenene ble raskt framstående ved universitetene. Tiggermunkene var ikke selvforsørgende og bodde heller ikke øde trakter, men i byene hvor de overlevde på almisser (fra gresk eleemosyne «miskunn») og donasjoner. Derav fikk de samlebetegnelsen tiggerordener.

Disse ordenene var forbundet med misjonering og prekener, og kalles derfor stundom også for prekenordener, men det var kun dominikanerordenen og fransiskanerordenen som så på misjonering som deres fremste oppgaver. Karmelittordenen og til en viss grad også augustinerordenen var mer kontemplative. Kun hos dominikanerne har verbet å preke satt sitt avtrykk i ordenens offisielle navn: ordo praedicatorum, «predikarnas orden».

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]