Aker (selskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Aker ASA)
Hopp til navigering Hopp til søk
Aker ASA
Aker-ASA-Logo.svg
Org.formAllmennaksjeselskap
Org.nummer886 581 432
BransjeFinansielle tjenester
Etablert13. februar 2004
MorselskapTRG Holding AS
Datterselskap (Industrielle investeringer)

Aker Solutions
Kværner
Aker BioMarine
Det norske oljeselskap

Aker Seafoods
Hovedkontor OsloRediger på Wikidata
LandNorge
Styreleder Kjell Inge Røkke
Nettsted Offisielt nettsted

Aker ASA (OSE: AKER) er et norsk industrikonsern som ble etablert i 2004. Det har navnet fra tidligere Akers mekaniske verksted, som ble etablert i 1841 og nedlagt i 1982.

Per februar 2019 er Aker største eier i åtte børsnoterte selskaper: Aker BP, Aker Solutions, Kværner, Ocean Yield, American Shipping Company, Philly Shipyard og Solstad Offshore. I tillegg består Aker-konsernet av betydelige virksomheter som Aker BioMarine, Aker Energy, eiendomsutviklingsselskapet FP Eiendom og digitaliseringsselskapet Cognite.

Aker ASA ble notert på Oslo Børs 8. september 2004. Siden børsnoteringen har Aker ASA-aksjen gitt en gjennomsnittlig årlig avkastning på 29 prosent, inkludert utbytte. I 2011 var avkastningen 17,9 prosent i verdi, inkludert utbyttet på 10 kroner per aksje. Aker ASAs hovedaksjonærer er Kjell Inge Røkke som gjennom sitt selskap TRG eier 68,2 prosent av aksjene. De øvrige aksjene eies av i overkant av 13 000 aksjonærer.

Datterselskaper og selskaper med betydelig eierandel[rediger | rediger kilde]

Oversikten er oppdatert per februar 2016:

Selskap Eierandel[1] [2]
Aker BP 40 %
Aker Solutions 35 %
Akastor 37 %
Ocean Yield 62 %
Kværner 29 %
Aker BioMarine 100 %
FP Eiendom 100 %
Aker Energy 50 %
Cognite 65 %

Historie[rediger | rediger kilde]

Aker ASA har navnet fra det tidligere Akers mekaniske verksted (kjent under kortnavnet Akers Mek.), etablert ved Akerselva i 1841 som Norges første mekaniske verksted. I 1854 flyttet selskapet til Holmen i Pipervika (i dag kjent som Aker Brygge), og begynte med bygging og reparasjon av skip. I 1856 leverte Akers mekaniske verksted sitt første skip, «Færdesmanden», det første dampskipet bygget i Norge. På 1960-tallet orienterte Akers Mek. sin virksomhet mot den gryende olje- og gassvirksomheten i Nordsjøen. Akers Mek. var med fra den første oljen ble oppdaget og produsert på norsk kontinentalsokkel. Akers mekaniske verksted ble nedlagt i 1982; eierselskapet Akergruppen fusjonerte i 1987 med sementfirmaet Norcem og dannet Aker Norcem. Sement- og byggevarevirksomheten ble senere skilt ut som egen virksomhet og solgt i 1999.

I 1996 kjøpte forretningsmannen Kjell Inge Røkke seg betydelig opp i selskapet, og ble selskapet største aksjonær. Røkkes selskap RGI og Aker fusjonerte i 1997. Det fusjonerte selskapet Aker RGI ble også en betydelig aktør i amerikansk og norsk fiskerinæring.

I 2000 kjøpte Aker RGI gjennom datterselskapet Aker Maritime en stor aksjepost i Kværner. Dette innledet en restrukturering av norsk leverandørindustri til olje- og gassektoren.

Høsten 2001 opplevde Kværner en akutt likviditetskrise. Gjennom en omfattende redningsaksjon vinteren 2001/2002, der Aker RGI og andre aksjeeiere, kunder, kreditorer og ansatte alle spilte sine viktige roller, ble Kværner reddet ut av krisen. Operasjonen gjorde Aker RGI til den største eieren. Selskapet ble i 2004 kjent som Aker ASA.

Skipsverftene til Aker ASA og Kværner ble slått sammen til Aker Yards, og ble børsnotert som Europas største verftskonsern. I 2007 solgte Aker ASA seg ut av Aker Yards. Samme år overførte Aker ASA eierskapet i Aker Kværner (i dag kjent som Aker Solutions, Kværner og Akastor) til Aker Kværner Holding, som eier 40 prosent av de tre selskapene. Den norske stat eier 30 prosent av Aker Kværner Holding, og Aker 70 prosent.

På midten av 2000-tallet etablerte selskaper som Aker Floating Production, Aker Exploration og Aker BioMarine. Aker Floating Production er blitt til Ocean Yield, et selskap som eier og leier ut mer enn 50 moderne skip. Aker Exploration fusjonerte med Det norske oljeselskap i 2009, kjøpte Marathon Oil Norway i 2014, slo seg sammen med BP Norge i 2016 og ble til Aker BP – en betydelig lete- og oljeselskap på norsk sokkel. I forbindelse med Aker ASAs økte satsing på olje, solgte Aker ASA sine kontrollerende eierposter i fiskeriselskapene Havfisk og Norway Seafoods til Lerøy. Krill- og bioteknologiselskapet Aker BioMarine ble i 2018 kåret til Europas mest innovative selskap. Softwareselskapet Cognite er et nytt tilskudd i Aker ASA. Selskapet har fokus på digitalisering av kunnskapen i olje- og gassnæringen.

Øyvind Eriksen har vært konsernsjef siden 1. januar 2009. Samtidig gikk Kjell Inge Røkke inn som styreleder og tok en mer sentral rolle i Aker enn på flere år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Industrielle investeringer www.akerasa.com Lest 12. februar 2016
  2. ^ Spesialisterte fond www.akerasa.com Lest 12. februar 2016

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]