Vard Group

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Aker Yards)
Hopp til navigering Hopp til søk
Vard Group
VARD AS.png
Org.formAksjeselskap
Org.nummer980 100 820
BransjeSkipsbygging
Etablert2000[1]
MorselskapFincantieri
Hovedkontor ÅlesundRediger på Wikidata
LandNorge
Antall ansatte11 000
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Vard Group AS, tidligere STX Europe, er et skipsverftskonsern med hovedkontor i Ålesund. Den italienske verftsgruppen Fincantieri er majoritetseier i konsernet. Vard eier fem skipsverft i Norge, ett i Brasil, to i Romania og ett i Vietnam. De norske verftene heter Vard Aukra, Vard Brattvaag, Vard Brevik, Vard Langsten og Vard Søviknes.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

STX Europe ble opprettet etter at det sørkoreanske industrigruppen STX konsernet kjøpte opp det børsnoterte Aker Yards ASA i 2008. Aker Yards ASA var den største skipsbyggingsgruppen i Europa, og den femte største i verden med i alt 19 skipsverft i Norge (seks verft), Finland (tre verft), Tyskland (to verft), Frankrike (to verft), Romania (tre verft), Ukraina (ett verft), Vietnam (ett verft) og Brasil (ett verft). Etter oppkjøpet av Aker Yards ASA har STX solgt de fleste Aker Yards verftene og eier i dag to verft i Finland og to verft i Frankrike sammen med den franske stat. Både verftene i Finland og Frankrike bygger cruiseskip og større passasjerferger. De norske, rumenske, brasilianske og vietnamesiske verftene som utvikler og bygger spesialfartøy for offshore har siden 2010 vært børsnotert i Singapore under navnet STX OSV og skiftet i 2013 navn til VARD i forbindelse med at STX solgte alle sine aksjer i selskapet til den italienske verftsgruppen Fincantieri, som idag er majoritetseier i VARD-konsernet.

Det norske industrikonsernet Aker ASA etablerte Aker Yards som skipsverftsgruppe i 1998 som ved etablering omfattet seks skipsverft. Under Aker ASA periode som hovedeier i Aker Yards (1998-2007) ekspanderte verftsgruppen gjennom flere oppkjøp og organisk vekst. Aker Yards ble børsnotert i 2004 i forbindelse med at Kvaerners skipsverft ble en del av Aker Yards. Aker ASA solgte alle sine aksjer i Aker Yards ASA gjennom salg til finansielle investorer i 2007.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Utgave 2017-05-22 av GRID[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Verft skal heita Vard. aftenbladet.no (5. mars 2013)

2. https://w2.brreg.no/enhet/sok/detalj.jsp?orgnr=980100820 Brønnøysundregisteret (01.03.2020)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]