Agurkedderkopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Agurkedderkopp

Vitenskapelig(e)
navn
:
Araniella cucurbitina
(Clerck, 1757)
Norsk(e) navn: agurkedderkopp
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Edderkoppdyr
Orden: Edderkopper
Familie: Hjulspinnere
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, ?,
finnes i Norge

Agurkedderkopp (Araniella cucurbitina) er en av edderkoppene i gruppen hjulspinnere (Araneidae). Artene i denne slekten kalles gjerne agurkedderkopper.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

I Norge er den vanligst i sør, men den er registrert nord til Skjervøy kommune.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Agurkedderkopp er en ganske kraftig bygd edderkopp, lyst grønn på farge. Den har en todelt kropp, en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). Forkroppen er olivengrønn eller ofte litt rødbrun, bred, med fine, nedliggende hår. Bakkroppen hos hunnen er stor og kuleformet, blekgrønn på farge. Hodet har åtte øynene, fire forholdsvis store øyne i midten, som mer eller mindre danner et kvadrat, og et par ganske små øyne som sitter tett sammen på hver side. Chelicerene er korte, kraftige, med tenner på innsiden. Beina er middels lange og ganske kraftige med mørke børster eller torner. Hunnen har grønnlige bein, mens låret hos hannen er mer rødlig, mens resten er lysere brunlig med mørke ringer.

Artene i denne slekten kan være ganske like hverandre, samtidig som de kan være fargevariable av utseende. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens kjønnsorganer, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd. Den er svært lik eikegrønnvever. Hanner kan ofte skilles på en tornrekke på undersiden av fremste lårpar, A. opisthographa har mange torner i en sammenhengende rekke, mens A. cucurbitina har torner i to områder, inne ved kroppen og ute ved kneet. Hunner kan ikke skilles på ytre utseende.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Agurkedderkopp er ganske vanlig og kan finnes en rekke steder ofte i vegetasjonen, på busker og kratt. De spinner små fangstnett i bladverket, ofte så små som selve bladet. Edderkoppens grønnlige farge gir den god kammuflasje.

De er kjønnsmodne (imago) utpå seinsommeren.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Araneae - spiders of Europa – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Araniella (tysk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]