2010-årene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «2010-tallet»)
Et utvalg betydelige hendelser fra 2010-årene, med klokka fra øverst til venstre: Demonstranter på Tahirplassen som del av den arabiske våren; ukrainske soldater ved Russlands anneksjon av Krim; den islamske staten kontrollerte områder i Syria og Irak; Parisavtalen, en internasjonal klimaavtale; et svart hull ble fotografert for første gang; likekjønnet ekteskap blir lovlig i USA; digitale medier og mobiltelefoner blir vanligere; Storbritannia stemmer for å forlate EU.

2010-årene var et tiår som varte fra 1. januar 2010 til 31. desember 2019.

Starten av tiåret var preget av at flere deler av verden kom seg etter finanskrisen i slutten av det foregående tiåret, klimaaktivisisme vokste blant annet med Greta Thunbergs «skolestreik for klima»-handling og Parisavtalen. Smarttelefoner blir vanligere, som førte til endringer i hvordan blant annet internettet samhandles med. Politiske bevegelser førte til oppmerksomhet rundt rasisme og kjønnsdiskriminering, som blant annet Black Lives Matter og MeToo-bevegelsen – som også var med på å popularisere engelske begreper som «woke» og «cancel culture».

Terrorisme fortsatte fra det foregående tiåret, blant annet med Utøya-drapene i Norge, terrorangrepene på Sri Lanka, attentatet mot Charlie Hebdo i Frankrike og moskéangrepet på New Zealand.

Verden[rediger | rediger kilde]

Norge[rediger | rediger kilde]

Sportsøyeblikk for Norge[rediger | rediger kilde]

Magnus Carlsen

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]