Nursultan Nazarbajev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nursultan Nazarbajev
Nazarbayev (2009).jpg
Født 6. juli 1940
Chemolgan
Ektefelle Sara Nazarbajeva
Barn Darïğa Nazarbajeva, Dïnara Qulybajeva, Aliya Nazarbayeva
Parti Sovjetunionens kommunistiske parti, People's Union of Kazakhstan Unity, Fatherland, Nur Otan
Nasjonalitet Kasakhstan
Religion islam
Medlem av Kazakhstan Academy of Sciences, Politbyrået i Sovjetunionen
Utmerkelser
15 oppføringer
Storkors av Eikekroneordenen, Den hvite ørns orden, Medalje til minne om 300-årsjubileet til St. Petersburg, storkorsridder av Sankt Mikaels og Sankt Georgs orden, Arbeidets røde fanes orden, Ærestegnets orden, Medal "For the Development of Virgin Lands", Medal "In Commemoration of the 1000th Anniversary of Kazan", Medalje ved Moskvas 850 års jubileum, Trestjerneordenen, 1. klasse, Stjerneordenen, Republikken Slovenias frihetsorden, Nilens orden, Aleksander Nevskij-ordenen, Q4335998

Nursultan Abisjuly Nazarbajev (kasakhisk: Нұрсұлтан Әбiшұлы Назарбаев; født 6. juli 1940) er en kasakhstansk politiker, og president i Kasakhstan siden 1990.

I 1984 ble Nazarbayev utnevnt til formann i Ministerrådet, og han arbeider under Dinmukhamed Konayev, som var den første sekretæren for kommunistpartiet i Kasakhstan. Nazarbayev tjente som førstesekretær av Den kasakhstanske kommunistpartiet mellom 1989 og 1991.

Nazarbayev kritiserte ofte Askar Kunayev, som var leder for Academy of Sciences, på den 16. sesjon i kommunistpartiet i Kasakhstan i januar 1986, fordi han ikke reformerte sin avdeling. Dinmukhamed Kunayev, Nazarbayev sjef og Askar`s bror, følte seg sint og dypt forrådt. Kunayev dro derfor til Moskva og krevde Nazarbayev sin avvisning mens Nazarbayev og hans støttespillere kjempet for Kunayev`s avvisning og Nazarbayev's opprykk innen politikken. Mikhail Gorbatsjov aksepterte oppsigelsen til en deflatert Kunayev, og erstattet ham med Gennadij Kolbin, en etnisk russer, og dette førte til tre dager med opptøyer i Kasakhstan.

Nazarbayev erstattet Kolbin den 22. juni 1989, som til tross for sitt embedtskontor, egentlig hadde liten autoritet i Kasakhstan. Han var leder for det øverste sovjet (statsoverhode) fra 22. februar til 24. april 1990. Nazarbayev ble valgt til president i Kasakhstan av det øverste sovjet i Kreml den 24. april. Han vant presidentvalget 1. desember 1991, og fikk 91,5% av stemmene i et valg hvor ingen annen kandidat vågde å stille som president-kandidat, mot ham.

En folkeavstemning som ble gjort i april 1995 forlenget hans periode som president frem til 2000. Han ble gjenvalgt i januar 1999 og igjen i desember 2005. Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa kritiserte det siste presidentvalget fordi den ikke var i tråd med internasjonale demokratiske standarder. Den 18. mai 2007 vedtok parlamentet i Kasakhstan en grunnlovsendring som ville tillate Nazarbayev å søke gjenvalg så mange ganger som han ønsker. Denne endringen gjelder spesifikt og bare på Nazarbayev. Den opprinnelige grunnloven er foreskrevet maksimalt to presidentvalg og vil fremdeles gjelde for alle fremtidige presidenter i Kasakhstan

Han er gift med Sara Alpysqyzy Nazarbayeva, som han har tre døtre sammen med; Dariga, Dinara og Aliya. Alle døtrene hans er gift med politikere eller forretningsmenn. Nazarbayev er en praktiserende muslim. Tidligere antok han ateistiske synspunkter i sovjet-tiden, siden den gang har han lagt ned mye innsats for å markere sin muslimske arv ved å utføre en muslimsk pilegrimsreise, og støtte renoveringer av flere moskeer. Samtidig forsøker han å bekjempe terrorisme i Kasakhstan. Den 4. desember 2005 ble ett nytt presidentvalg avholdt og president Nazarbayev vant med et overveldende flertall på 91,15%.

Nazarbayev har selv blitt kalt en av de "ultimate oligarkene" av post-sovjetiske stater i Sentral Asia. Han antas å ha overført minst $ 1 milliarder av landets oljeinntekter til private bankkonti i andre land[trenger referanse] og hans familie kontrollerer mange andre viktige bedrifter i Kasakhstan. Han sies også å ha god økonomisk støtte fra hans "spesielle forbindelser" som f.eks. de kasakhstanske-israelske forretningsmannen Alexander Mashkevich, som, som i 2004, som er antatt å styre så mye som en fjerdedel av Kasakhstans økonomi.[trenger referanse]

Nazarbajev mottok i 2002 Den hvite ørns orden fra Polens president.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lista osób odznaczonych w latach 1992-2005, oversikt over ordensutnevnelser til Den hvite ørns orden fra Polens president.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]